Dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām samazinās par 4% – 6%

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Šā gada pirmajā pusgadā dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām pazemināsies vairāk, nekā paziņots iepriekš, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja AS "Latvijas Gāze" (LG) preses sekretārs Vinsents Makaris.

LG informē, ka no 1.janvāra tarifi samazinās par 4% plīts lietotājiem un par 6% apkures lietotājiem.

Lai gan parasti dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām tiek noteikti uz pusgadu un tā laikā notikušās izmaiņas tiek ierēķinātas nākamā perioda tarifos, LG, ņemot vērā izmaiņas jau perioda sākumā, nolēmusi pārrēķinu veikt aktuālajā periodā, pārskatot jau spēkā esošos tarifus.

Dabasgāzes tarifi tiek noteikti atkarībā no dabasgāzes cenas, un tagad tiek prognozēts, ka februārī un martā tiks piemērota zemāka dabasgāzes cena nekā janvārī. Tādējādi arī rūpnieciskajiem klientiem, kam tarifi mainās katru mēnesi, tiek prognozēts tarifu samazinājums par 5%-6%.

Makaris skaidroja, ka pamatā cilvēki vēl nav samaksājuši par janvārī patērēto dabasgāzi, jo par to jānorēķinās līdz nākamā mēneša 20.datumam. Savukārt tiem, kas veikuši avansa maksājumus, tiks veikts automātisks pārrēķins.

Tādējādi no 1.janvāra mājsaimniecībām ar patēriņu līdz 500 kubikmetriem gadā tarifs ir 0,59 lati par kubikmetru, bet mājsaimniecībām ar patēriņu no 500 kubikmetriem līdz 25 000 kubikmetriem gadā - 0,38 lati par kubikmetru, ieskaitot akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Dabasgāzes tarifa būtiskākā sastāvdaļa ir dabasgāzes iepirkuma cena, kas atspoguļo iepirkuma cenas dinamiku atkarībā no naftas produktu kotācijām, krājumiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē un valūtu attiecībām. Kopējais gala tarifs veidojas no pārvades, uzglabāšanas, sadales un realizācijas pakalpojumu tarifu un dabasgāzes tirdzniecības cenas summas.

Piemērojamo tarifu izmaiņas LG pamato ar dabasgāzes piegādes līguma ar "Gazprom" noteikumiem par dabasgāzes piegādēm 2013.-2015.gadā, situāciju naftas tirgū pasaulē un eiro un ASV dolāra kursa izmaiņām. Vaicāts par līgumu ar "Gazprom", Makaris teica, ka līgums ir precizēts, taču šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, būtiskākie nosacījumi tajā nemainās. Plašākas detaļas par līgumu ar "Gazprom" LG nesniedz.


Написать комментарий