Cietokšņa attīstības plāns: projektu realizācijas turpināšana, darbs ar skolām un Padomes dibināšana

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Stāstot par Daugavpils cietokšņa attīstību, Cietokšņa Kultūras un informācijas centra darbinieki pastāstīja par šā gada plāniem, kuros ietilpst turpināt cietokšņa infrastruktūras modernizācijas projektu realizēšanu, organizēt vairākus kultūras un izklaides pasākumus, piedalīties 2011.gadā izveidotās darba grupas darbībā, aktīvāk piesaistīt cietoksnī pilsētas skolēnus, kā arī cietokšņa attīstībai nepieciešamo jautājumu risināšanai izveidot Cietokšņa saglabāšanas un attīstības padomi.

Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis paziņoja, ka 2012.gadā tūristu plūsma nebija pārāk liela, jo cietoksnī tika realizēti ar ceļu remontdarbiem un ēku rekonstrukciju saistītie projekti. Tomēr, neskatoties uz to, ka remontdarbu dēļ netika rīkoti plaši pasākumi, cietoksnī notika Eiropas kultūras mantojuma dienas, kurus apmeklēja ap 800 cilvēkiem.

Šogad pēc infrastruktūras rekonstrukcijas projekta pabeigšanas un M.Rotko mākslas centra atklāšanas cietoksnī plāno organizēt vairākus pasākumus, tostarp Eiropas kultūras mantojuma dienas, pasākumu par godu vaļņu iesvētīšanas 180.gadadienai, Muzeju nakti, Pilsētas svētku vienu dienu, pasākumus Lāčplēša dienā, Arhitektu dienu, nosvinēt cietokšņa būvniecības pabeigšanas 135.gadadienu utt.
 
Kā arī šogad cietokšņa attīstībai nepieciešamo jautājumu risināšanai plānots izveidot Cietokšņa saglabāšanas un attīstības padomi. Padomes darba nolikums jau izstrādāts un iesniegts izskatīšanai Domē. Padome darbosies kā konsultatīvā iestāde, tiek plānots, ka tajā darbosies pašvaldības pārstāvji, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas speciālisti, „Valsts nekustāmie īpašumi”, sabiedrisko organizāciju pārstāvji un cilvēki, kuriem rūp vēsturiskā pieminekļa liktenis.

Cietokšņa Kultūras un informācijas centra darbinieki plāno aktīvi darboties 2011.gadā izveidotajā grupā, kurā ietilpst dažādu ministriju pārstāvji un kuras mērķis ir veicināt ministriju projektu realizāciju saistībā ar cietokšņa ēku izmantošanu.

Tiek plānots turpināt risināt problēmas, ar kurām saskārās mikrorajona iedzīvotāji, tostarp Mazuta bāzes, teritoriju labiekārtošanas, dzīvokļu fonda, apkures jautājumus.

J.Dukšinskis paziņoja, ka Daugavpils iedzīvotāji ne visai aktīvi apmeklē cietoksni, savukārt daudzi apmeklētāji ierodas no citām Latvijas pilsētām. Šajā sakarā šogad tiks aktīvi strādāts ar pilsētas skolēniem, jo prakse liecina, ka dažās klasēs tikai daži cilvēki ir apmeklējuši cietoksni.

Lai informācija par cietoksni būtu pieejamākā, informācija par pasākumiem tiks publicēta pašvaldības mājas lapā, tiks papildinātā Vikipēdijā esošā informācija latviešu un angļu valodās, kā arī informācija tiks publicēta sociālajos tīklos.


Написать комментарий