Vai Klintone plāno kļūt par Baltā nama saimnieci?

foto: ir.lv
foto: ir.lv

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kas tuvākajās dienās atstās šo amatu, joprojām nevēlas atklāt savus nākotnes plānus, to skaitā pašu intriģējošāko – vai viņa 2016. gadā gatavojas kandidēt uz ASV prezidenta amatu?

Kopīgā intervijā ar prezidentu Baraku Obamu, kas tika sniegta televīzijas kompānijai CBS, viņa atkal izvairījās no atbildes, taču amerikāņu mediji norāda – pats intervijas formāts, kas neapšaubāmi bija prezidenta iniciēts, liecina, ka B. Obama šādu scenāriju atbalstītu.

65 gadus vecā H. Klintone, kura par valsts sekretāri kļuva 2009. gadā, līdz ar B. Obamas stāšanos prezidenta amatā, jau pērnā gada rudenī lika saprast, ka pat B. Obamas atkārtotas ievēlēšanas gadījumā nepaliks prezidenta administrācijā uz vēl vienu četru gadu termiņu. Vairākās intervijās viņa izteikusies, ka esot nogurusi, turklāt pagājušā gada decembrī atklājās, ka valsts sekretārei ir arī nopietnas veselības problēmas – Eiropas vizītes laikā viņa paģība un guva smadzeņu satricinājumu. Reuters atgādina, ka B. Obama valsts sekretāra amatam izvirzījis senatoru Džonu Keriju, kuru, visticamāk, šajā postenī apstiprinās šonedēļ.

Skaidrojot, kādēļ CBS raidījumam 60 Minutes piedāvāts organizēt interviju ar B. Obamu un H. Klintoni, prezidents paziņojis, ka viņš no visas sirds vēlējies gan personīgi, gan publiski pateikties ārlietu ministrei par padarīto. «Es vēlos, lai visi novērtētu ļoti svarīgo lomu, kāda viņai bijusi manā administrācijā, lai izprastu, cik lielus panākumus starptautiskā arēnā mēs esam guvuši, pateicoties viņas smagajam darbam,» AFP citē B. Obamas sacīto. Raksturojot H. Klintoni, prezidents uzsvēris viņas disciplīnu, izturību, smalkjūtību un spēju plānot darbu. «Viņa paliks atmiņā kā viena no labākajām valsts sekretārēm, kāda ASV jebkad ir bijusi. Tā bija lieliska sadarbība četru gadu garumā,» sacījis B. Obama, piebilstot – viņam, protams, patiktu, ja H. Klintone paliktu viņa komandā, taču viņš lieliski saprot, cik grūts bijis valsts sekretāres darbs un cik ļoti viņa ir nogurusi.

AP norāda, ka abas amatpersonas ar zināmu humoru atcerējušās 2008. gada vidu, kad bija sāncenši cīņā par Demokrātu partijas nomināciju prezidenta vēlēšanām. Tolaik viņu starpā notikusi ne viena vien asa vārdu apmaiņa. «Vai mūsu starpā vēl tagad ir domstarpības? Jā. Dziļas domstarpības? Protams. Administrācijā ir daudz spēcīgu, domājošu cilvēku. Taču prezidents ir pelnījis, lai viņš saņemtu labāko padomu no mums, labāko situācijas analīzi, bet pēc tam viņš ir pelnījis, lai mēs palīdzētu viņam realizēt pieņemto lēmumu,» AP citē H. Klintones teikto. Valsts sekretāre apstiprinājusi B. Obamas sacīto, ka šo četru gadu laikā abu starpā izveidojušās ne tikai koleģiālas, bet arī draudzīgas attiecības.

Interesanti, ka pēc 2008. gada vēlēšanām daudzi B. Obamas komandas pārstāvji bija nepatīkami pārsteigti, kad viņš savu konkurenti uzaicināja vadīt ārlietu resoru. Pati H. Klintone no piedāvājuma sākotnēji atteicās, liekot saprast, ka saglabā lielākas ambīcijas, taču B. Obama nekautrējās zaudēt pašcieņu, viņu pierunājot. B. Obamam izdevās pārliecināt H. Klintoni, ka viņš būs ļoti aizņemts, risinot iekšpolitiskos un ekonomiskos jautājumus, tādēļ nepieciešams kāds zinošs cilvēks, kurš varētu ASV pārstāvēt starptautiskajā arēnā. «Viņa tam bija ļoti piemērota, jo pasaulē viņu jau pazina,» uzsvēris B. Obama, atgādinot, ka H. Klintone astoņus gadus bija ASV pirmā lēdija, bet pēc tam četrus gadus – senatore.

Gan H. Klintone, gan B. Obama ar smaidu uztvēruši CBS žurnālista Stīva Krofta mēģinājumus izvilināt atbildi uz jautājumu par valsts sekretāres politisko nākotni. «Gan prezidentu, gan mani, protams, ļoti uztrauc tas, kas nākotnē notiks ar mūsu valsti. Taču nedomāju, ka viņš vai es varētu prognozēt, kas būs rīt vai nākamajā gadā,» sacījusi H. Klintone. B. Obama brīdī, kad žurnālists atkal centies no viņa izspiest atbildi par H. Klintones perspektīvām 2016. gada prezidenta vēlēšanās, tēlojis sašutumu: «Jūs, preses pārstāvji, esat nelabojami. Es tikai pirms četrām dienām tiku inaugurēts, bet jūs jau runājat par vēlēšanām, kas notiks pēc četriem gadiem!»
Amerikāņu mediji gan norāda, ka H. Klintones uzvedība liecina – viņa apsver domu par kandidēšanu 2016. gada vēlēšanās. Tieši tādēļ valsts sekretāre šādu scenāriju nav noraidījusi, lai gan vēl pagājušā gada decembrī intervijā televīzijas kanālam ABC sacīja, ka «patiešām nedomā, ka vēlreiz iesaistīsies cīņā par šo amatu». The New York Times norāda, ka pats intervijas formāts (iepriekš B. Obama piedalījies tikai kopīgā intervijā ar savu sievu Mišelu) liecina – jautājums ir apspriests un B. Obama ir gatavs atbalstīt H. Klintoni. «Ja viņa izlems cīnīties par nomināciju no Demokrātu partijas, tad būs izteikta favorīte,» piekrīt The Wall Street Journal, atgādinot, ka H. Klintones darbību pozitīvi vērtē 65% amerikāņu. Savukārt AFP norāda, ka viceprezidents Džo Baidens par savām ambīcijām nav paziņojis, turklāt 2016. gadā viņam būs jau 73 gadi – pārāk cienījams vecums, lai iesaistītos cīņā par prezidenta krēslu. Bet citu vērā ņemamu demokrātu kandidātu pie apvāršņa nav.


Написать комментарий