Riteņbraucējs Hamiltons atklāj skandalozā ārsta Fuentesa “dopinga programmu”

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Amerikāņu riteņbraucējs Tailers Hamiltons, kura atklātā runāšana par aizliegto vielu lietošanu šajā sporta veidā izraisījusi vairākus skandālus, šoreiz detalizēti stāstījis par "dopinga ārsta" Eufemjano Fuentesa kursu, vēsta "Eurosport".

Tieši Hamiltons ir viens no svarīgākajiem lieciniekiem Lensa Ārmstronga dopinga lietā. 2004.gadā Hamiltons uzvarēja olimpiskajās spēlēs distancē ar atsevišķu startu, taču vēlāk dopinga skandāla ietvaros viņam šī medaļa tika atņemta.


Hamiltons bija arī "dopinga ārsta" Fuentesa klients. Kā zināms, Fuentess ir viena no centrālām figūrā lietā, kuru iesāka plaša mēroga operācija "Puerto". Operācijas ietvaros 2006.gadā galvenokārt Spānijā vairākās vietās policija konfiscēja lielu daudzumu aizliegto preparātu, asins pārliešanas ierīču un citas ar dopinga lietošanu saistītas lietas.

Tagad Hamiltons no Spānijas vēstniecības Vašingtonā sniedzis būtiskus paskaidrojumus saistībā ar ārstu Fuentesu, kura lietu turpina izskatīt Spānijā. Gandrīz trīs stundu ilgā runā Hamiltons atklāja, ka bija Fuentesa klients no 2002.-2004.gadam. Par viņa pakalpojumiem Hamiltons samaksājis vismaz 110 000 eiro.

Hamiltons apgalvo, ka ticies ar Fuentesu dzīvokļos Madridē un Monako, savā starpā viņi sazinājušies ar slepeniem telefoniem, lai grūtāk būtu izsekot viņu sadarbību. Pirmo reizi Fuentesa vadībā viņam asins pārliešana notikusi 2002.gada martā. Pēc tam viņam asins pārliešanas veiktas vismaz 15 reizes.

"Viņš man iedeva kalendāru ar sacensību sarakstu, kurā bija ierakstīts, kad jālieto, un, ja pareizi atceros, tad arī deva EPO [eritropoetīnu – aizliegto vielu]. Viņš man deva EPO, testosteronu, augšanas hormonus, insulīnu – tas laikam arī viss," liecināja Hamiltons.

Bijušais riteņbraucējs pavēstīja, ka katru reizi pēc asins pārliešanas juties slikti un katru reizi simptomi bijuši savādāki, tomēr pirms manipulācijām vienmēr pārliecinājies, lai asinis tiek lietas no īstā iepakojuma ar numuru "4142".

"Asins pārliešana man bija arī 2004.gada jūlijā ["Tour de France" laikā], bet tad es sajutos ļoti slikti. Pēc 30 vai 40 minūtēm, kad aizgāju uz tualeti, mans urīns bija melnā krāsā," teica Hamiltons.

Neilgi pēc šī gadījuma 2004.gada septembrī Hamiltons pārstāja sadarboties ar Fuentesu, jo viņa asinīs atrada cita cilvēka asins pēdas, kādēļ viņš saņēma arī divu gadu diskvalifikāciju.

Liecību sniegšanas nobeigumā Hamiltons piebilda, ka, lietojot aizliegtās vielas, viņam lielākās bailes bijušas par to, ka kādreiz būs šāda tiesas prāva.

Operācijas "Puerto" tiesa varētu ieilgt līdz pat marta beigām. Visticamāk, lietas izskatīšanas laikā atklātībā nāks vēl vairāki skandāli, kas dos vēl lielāku triecienu riteņbraukšanas imidžam.


Написать комментарий