Dienvidāfrikā par liellopu uzdota ēzeļa gaļa

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ēzeļa, ūdens bifeļa un kazas gaļa tiek pārdota burgeros un desās Dienvidāfrikā, nenorādot to produkta sastāva aprakstā, atklāts pētījumā. Tas notiek laikā, kad Eiropu satricina par liellopu uzdotās zirga gaļas skandāls, vēsta raidsabiedrība BBC.

Stelenboshas Universitātes publicētajā pētījumā norādīts, ka produkta aprakstā neminētas sastāvdaļas atklātas 99 paraugos no pavisam 139. "Šis pētījums atklāj, ka kaut kas no sojas, ēzeļa, kazas un ūdens bifeļa ir atrodams līdz 68% no 139 maltās gaļas, burgeru pildījuma, gatavās gaļas, desu un žāvētas gaļas produktiem, ko mēs pārbaudījām," citē BBC.


Pētījuma autori norāda, ka neatbilstoša gaļas produktu marķēšana Dienvidāfrikā ir ikdienišķa prakse, kas ne tikai pārkāpj pārtikas aprites noteikumus, bet arī var atstāt ekonomiskas, reliģiskas, etniskas sekas un ietekmi uz veselību.

Pētījumā izmantoto produktu paraugi ņemti no lielveikaliem un miesnieku veikaliem, precizē autori. "Mūsu atklājumi raisa bažas par to, kā darbojas gaļas piegādes ķēdes Dienvidāfrikā," skaidro pētnieki.

Neviens no produktu sastāvā nenorādītājiem gaļas produktiem gan nav kaitīgs cilvēka veselībai, piebilst BBC.

Jau vēstīts, ka Eiropā jau vairākas nedēļas vēršas platumā skandāls par zirga gaļas pārdošanu saldētajos produktos, uz kuru etiķetēm rakstīts, ka tie satur liellopa gaļu.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā Eiropas Savienības valstu, un Latvijas Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) ir aizdomas, ka arī Latvijā varētu būt notikusi krāpšanās ar zirga gaļu, lai gan pārbaudes vēl turpinās. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopa gaļas ēdienus.


Написать комментарий