VARAM aicina sākt diskusiju par attīstībā un iespējās līdzvērtīgu pašvaldību izveidi līdz 2020.gadam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lai gan Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir izveidotas lielākas pašvaldības, ar plašākām budžeta un investīciju piesaistes iespējām, joprojām saglabājas virkne problēmu, tādēļ ir nepieciešama diskusija par novadu nākotni, lai pašvaldības visā valstī būtu attīstībā un iespējās līdzvērtīgākas, informē VARAM portāls. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs piektdien, diskusijā par Administratīvi teritoriālās reformas izvērtējumu sacīja: „ patlaban diemžēl Latvijas pašvaldību karte atgādina raibu lupatdeķi un ir virkne problēmu, ar ko jāsaskaras izmēros un iespējās tik dažādām pašvaldībām”.

„Ir absolūti lieki meklēt vainīgos, kādēļ tāda situācija ir veidojusies, tā vietā ir jāraugās uz risinājumiem, kā līdz 2020.gadam izveidot izsvērtu, brīvprātīgu un loģisku administratīvo teritoriju sadalījumu. Lai novadi būtu ekonomiski patstāvīgi, spējīgi saviem iedzīvotājiem nodrošināt dzīvei un darbam labvēlīgu, kvalitatīvu vidi un infrastruktūru,” pauda ministrs.

E. Sprūdžs aicina pašvaldību vadītājus, ekspertus, medijus un politikas veidotājus visos līmeņos diskutēt, kādi soļi sperami kopīgas vienošanās virzienā par tādu Latvijas administratīvo struktūru, kas atgrieztu izaugsmi un nodrošinātu plānotā ekonomikas izrāviena ietekmi visā teritorijā, kā to paredz Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2030 un Nacionālās attīstības plāns 2014.-2020.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits skaidro, ka izvērtējot Administratīvi teritoriālo reformu secināts, ka ir izveidoti pēc iedzīvotāju skaita lielāki novadi, kuriem ir lielākas budžeta un infrastruktūras iespēja, plašāka pakalpojumu pieejamība, efektīvāka pārvalde, augusi iespēja piesaistīt ES fondu finansējumu un investīcijas.

„Taču joprojām ir saglabājusies virkne neatrisinātu jautājumu, tai skaitā novadi bez reģionālās attīstības centriem, bet atrodas tiešā to ietekmē, daudzām mazo novadu pašvaldībām ir zemi nodokļu ieņēmumi un vienlaikus augsti administratīvie izdevumi,” informē Bremšmits un piebilst, ka ir vēl virkne problēmu, kuras rada nevienmērīgs administratīvi teritoriālais sadalījums.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izvērtējumu par reformu drīzumā iesniegs Ministru kabinetā un gatavos jaunu Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likumu, kurā tiks paredzēta brīvprātīga apvienošanās. Kā arī tiks turpināta diskusija par pašvaldību attīstību, sarunas ar ministrijām par funkciju decentralizāciju.


Написать комментарий