Astronomi izpētījuši 130 gaismas gadu attālumā esošu, Jupiteram līdzīgu planētu

foto: Publicitātes attēls
foto: Publicitātes attēls

Astronomi izpētījuši kādas eksoplanētas atmosfēru, kurai ir līdzīga uzbūve kā Jupiteram, ziņo ārvalstu prese, atsaucoties uz publikāciju žurnālā "Science".

Planētu sistēma HR 8799 pēc uzbūves ir līdzīga Saules sistēmai, kaut arī tās izmēri ir desmitiem reižu lielāki. Augstas izšķirspējas attēli ļāva secināt, ka planētas HR 8799c atmosfēra sastāv no oglekļa monooksīda, skābekļa un mākoņveida ūdens tvaika. Pati zvaigzne atrodas 130 gaismas gadu attālumā no Zemes. Atmosfēras ķīmiskais sastāvs ļāva zinātniekiem izpētīt planētas veidošanās gaitu.

Iegūtie rezultāti apstiprināja hipotēzi par to, ka planēta HR 8799c izveidojās akreācijas rezultātā.

Oglekļa pārvsaru par skābekli var skaidrot ar to, ka gāzes un putekļu mākonis ap zvaigzni, no kura ir izveidojusies planēta, ilgstoši atdziest. Ledus veidošanās procesā skābekļa saturs gāzē, no kuras veidojās planētas atmosfēra, visu laiku samazinājās.

Jāpiebilst, ka šīs planētas masa ir desmit reizes lielāka nekā Jupitera masa, tās orbīta no zvaigznes atrodas 38 reizes tālāk nekā Zemes no saules, un savu zvaigzni planēta apriņķo 190 Zemes gadu laikā.

Planētas attēlus ieguvās iegūt, pateicoties spektrogrāfam OSIRIS (OH-Suppressing Infrared Integral Field Spectrograph), kurš pērnā gada decembrī tika aprīkots ar jaunu difrakcijas režģi. Režģis tika izstrādāts Kanādas astronomijas un astrofizikas institūtā. 2013.gada marta sākumā OSIRIS ļāva plašāk izpētīt arī Jupitera pavadoni Eiropu.

Spektrogrāfs tika izstrādāts speciāli Havajās esošajam teleskopam "Keck II", tā spoguļu diametri ir 10 m un tas atrodas 4145 metru augstumā virs jūras līmeņa.


Написать комментарий