Ornitologs I. Krams: Pirmie putni jau ir atlidojuši

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 20.martā, ir pavasara ekvinokcijas diena, kas ir viena no universālākajām dabas parādībām, turklāt tas ir arī astronomiskā pavasara sākums. 

Par saulaino dienu tuvošanos liecina arī pakāpeniska putnu atgriešanās – par to portālam Gorod.lv stāsta Sistemātiskās bioloģijas institūta galvenais pētnieks, bioloģijas zinātņu doktors un ornitologs Indriķis Krams.

„Pirmie putni jau ir atlidojuši, pietam, lielā daudzumā” – saka ornitologs. Pēc I. Kramsa vārdiem, vieni no pirmajiem putniem ir atgriezušās kaijas, tās atlidoja pirmajās marta mēneša dienās. Kā var redzēt, kaijām nav patraucējis pat sals.

„Acīmredzot, tas, kas piesaista kaijas un krauķus ir -  Demenes izgāztuve, kur putni var atrast barību jebkurā gadalaikā. Tādā veidā, piemēram, Rīgā Dreiliņos simtiem kaiju paliek arī pārziemot” – saka Krams.

Turklāt, marta sākumā varēja vērot arī žubītes, kuras palika pārziemot tepat, turklāt žubītes ir vienas no visvairāk sastopamajiem putniem Latvijā, kuru čivināšana var dzirdēt jebkurā Daugavpils nostūrī.

Ne tik ievērojama bija krauķu atgriešanās no siltajām zemēm, jo tos Latvijas teritorijā jau varēja manīt februārī.

Pēc 27.datuma, kad sola temperatūras kāpumu un sniega kušanu, var sākt gaidīt pirmo strazdu atgriešanos, žubīšu, kā arī lauku un mežu cīruļu atgriešanos. „Vienā vārdā sakot, ir jāpagaida tikai pāris dienas un daba sāks pamosties” – sola ornitologs I. Krams.


Написать комментарий