Lagarda: SVF Kipras glābšanai piešķirs vienu miljardu eiro

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir konceptuāli vienojies kopumā desmit miljardu eiro (7 miljardu latu) vērtajai Kipras glābšanas programmai, kuru veido kopā ar Eiropas Komisiju (EK) un Eiropas Centrālo Banku (ECB), piešķirt aptuveni vienu miljardu eiro (700 miljonu latu), atsaucoties uz fonda izpilddirektori Kristīni Lagardu, trešdien ziņo portāls „Eubuisness.com”.

Šī summa tikšot nodrošināta trīs gadu laikā, izmantojot 891 miljonu SDR (speciālās aizņēmuma tiesības), kas ir aptuveni viens miljards eiro, norādījusi Lagarda. Viņa arī uzsvēra, ka: "Kipras varasiestādes ierosinājušas ambiciozu vairāku gadu reformu programmu, lai risinātu ekonomiskos sarežģījumus, kas to sagaida.”


Lagarda izteica cerību, ka šāds pašreizējais aizdevuma modelis no SVF puses tiks apstiprināts maija sākumā. Pašreiz vairāk informācijas par ECB un EK aizdevuma proporciju kopējā aizdevumā nav.

Portāls „Delfi” jau informēja par bargajiem fiskālās disciplīnas soļiem, kas tagad sagaida Kipru.

Otrdien, pēc sarunām par pretrunīgi vērtēto starptautiskās palīdzības programmu brūkošajām valsts bankām, no amata atkāpās Kipras finanšu ministrs Mihails Saris.

Kipra pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka tai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, jo tās banku sektoram ir radušies lieli zaudējumi Grieķijas parādu krīzes dēļ. Tolaik tika lēsts, ka starptautiskā aizdevuma Kiprai apmērs būs 17,5 miljardi eiro (12,3 miljardi latu).

Eirozonas finanšu ministri martā piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7 miljardu latu) lielu starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā.


Написать комментарий