Atbalsts laukiem sasniedz miljardus

foto: tirailatvijai.lv
foto: tirailatvijai.lv

Atbalsts laukiem sasniedz miljardus, ekonomisko atdevi sola izvērtēt.

Izmaksātais atbalsta apjoms laukiem pēdējo 11 gadu laikā sasniedzis 2,5 miljardus latus, liecina Lauku Atbalsta dienesta (LAD) apkopotā informācija. Vairāk nekā puse jeb 54 % izmaksāti platību maksājumos un papildu valsts tiešajos maksājumos, kas naudas izteiksmē veido 1,3 miljardus Ls.

ES un valsts finansējums ticis ne vien lauksaimniecībai, bet arī lauku attīstībai, pašvaldībām, lauku teritorijām un lielas summas saņēmušas arī pilsētas, kur atrodas pārstrādes uzņēmumi, ostas. LAD direktore Anna Vītola - Helviga stāsta, ka, izvērtējot projektus, visu aizvadīto gadu laikā vislielāko summu saņēmušas abas nu jau likvidētās cukurfabrikas – Jelgavas – 17 miljonus Ls, bet Liepājas – 10 miljonus Ls, kā arīZemkopības ministrijas Nekustamie īpašumi, kas meliorācijā ieguldīja ap 10 miljonus Ls. Saldus novadā saimniekojošais SIA Pampāļi ir lielākais lauksaimniecības uzņēmums, kurš līdz šim atbalstā saņēmis 3,2 miljonu Ls. Savukārt no pārstrādes uzņēmumiem lielākā summa tikusi zemnieku kooperatīviem piederošajai piena rūpnīcai Jelgavā SIA Latvijas piens, kam LAD izmaksājusi 2,5 miljonus Ls. Jāatgādina, ka jaunā rūpnīca siera ražošanu uzsāka pērn decembrī un pamazām kāpina ražošanas apjomus.

LAD direktore pie lielākajiem realizētajiem projektiem nosauc arī Tukuma piena realizēto ar 2,5 miljonu Ls atbalstu, Jaunpils pienotavu un a/sBalticovo, kur katram piešķirts 2,4 miljoni Ls. Tikai 4 % jeb 100 miljoni Ls no kopējās summas veido Zivsaimniecības fonda atbalsts, no kā atbalsts ticis vairākiem nozīmīgiem projektiem, tostarp Zivsaimnieku biedrībai Ziemeļkurzemes zivsaimnieku apvienība, Skultes ostai, SIA Kolumbija, Mērsraga ostai, SIA Venta FM, SIA Karavela un citiem. Kā Db jau ziņoja, Venta FM Alsungā izveidoja zivju miltu rūpnīcu. Venta FM līdzīpašnieks Vitauts Paškausks Db atzina, ka ES atbalsts bija ļoti nozīmīgs, jo bez tā šāda mēroga projektu nebūtu izdevies realizēt. Venta FM ražotnē izveidojusi 16 jaunas darbavietas un V. Paškausks piebilst, ka jādomā arī par netiešo ieguvumu, jo nodarbināti ir arī zvejnieki un piegādātāji. Venta FM pagājušajā mēnesī pārstrādājusi 1400 t izejvielas un apjomi arvien pieaug.

Novadu griezumā atbalsta saņēmēju līderos bijis Jelgavas novads ar 102 miljoniem Ls, Talsu novads ar 89 miljoniem Ls un Saldus ar 86 miljoniem Ls. Rēķinot pēc izmaksātā atbalsta uz vienu iedzīvotāju līderos ir Naukšēnu novads ar 9170 Ls. 


Написать комментарий