Sitiens „Baltikai” un „Tuborg”: mediķi apgalvo, ka bezalkoholiskais alus novedīs līdz alkoholismam

foto: napitokclub.net
foto: napitokclub.net

Bezalkoholiskā alus garša rosina vēlmi izdzert vēl. Pie šāda secinājuma ir nonākuši amerikāņu pētnieki, vēsta portāls profi-forex.org.

Taču šis process nav saistīts ar alkoholismu, - apgalvo zinātnieki. Alus garša veicina tādas vielas rašanos cilvēka oganismā kā dopamīns, neatkarīgi no tā, vai alus satur spirtu vai nē. Savukārt radītās vielas daudzums ir atkarīgs no tā, vai cilvēka ģimenē ir bijuši ar alkoholismu slimie – gadījumā, ja pastāv ģenētiskā vai psiholoģiskā tieksme pēc alkohola – dopamīns tiek ražots cilvēka organismā ievērojami lielākā daudzumā. Šī viela nenodara kaitējumu cilvēkam, tomēr veicina citas vielas ražošanu organismā – neirotransmitteru, kura iedarbojas uz cilvēka smadzeņu baudas centru un šādā veidā „pieprasa” nākamo dzēriena porciju.

ASV Indiānas Universitātē šādu eksperimentu veica doktors Brendons Oberlins kopā ar saviem kolēģiem. Piecdesmit brīvprātīgajiem ļāva izdzert noteiktu daudzumu alus un vēlāk novēroja dažādu smadzeņu zonu aktivitāti. Pēc rādītāju fiksēšanas brīvprātīgajiem tika dots bezalkoholiskais alus. Cilvēki apgalvoja, ka izdzerot parasto alu, radās vēlme izdzert vēl, savukārt malkojot bezalkoholisko alu, organisma vajadzības tika apmierinātas. Pie tam lielākā daļa eksperimenta dalībnieku piebilda, ka bezalkoholiskā alus garša ir daudz patīkamāka, nekā parastā alus garša.

Abos gadījumos cilvēkiem tika piedāvāti 15 ml alus ik pēc 15 minūšu ilga pārtraukuma – šāda alkoholiska dzēriena un laika attiecība ļāva novērst vēlmi izdzert vēl, jo ar laiku dalībnieki nonāca reibuma stāvoklī. Dopamīns organismā izdalījās vienādā daudzumā abos gadījumos. Pie tam brīvprātīgie nevarēja noteikt, kādu alu viņi vēlas vairāk pēc pirmās porcijas izdzeršanas – alkoholisko vai tieši otrādi. Tā izdzerot bezalkoholisko alu, viņi ar prieku dzēra arī otru.

Šādā veidā zinātnieki secināja, ka bezalkoholiskais alus nepasargās cilvēku no atkarības. Atšķirība ir tikai tāda, ka gadījumā, ja cilvēks lietos tikai bezalkoholisko alu, tad viņa atkarība būs bezalkoholiska, tomēr atkarības izraisīšanās risks pastāv un tas nav mazs. Savukārt jaucot alkoholisko alu ar bezalkoholisko, ar laiku var nonākt pie atkarības no alkohola.

Atgādināsim, ka iepriekš zinātnieki ir pierādījuši, ka alkoholu saturošais alus izraisa tādu pašu atkarību no alkohola, kā to dara citi alkoholiskie dzērieni.


Написать комментарий