Ķīnas zinātnieki sakrustoja cūku un putnu gripu. Pasaules zinātnieki nopēla viņus par bezatbildību

foto: newsru.com
foto: newsru.com

Ķīnas zinātnieki savā starpā krustoja divu veidu gripas – putnu un cūku gripu, rezultātā sanāca cilvēkam nāvējošs vīruss. Ķīnas zinātniekus jau ir nopēlusi pasaules zinātnieku sabiedrība, nosaucot šo pētījumu par bezjēdzīgu un pārlieku bīstamu.

Gadījumā, ja jaunais vīruss tiks ārpus laboratorijas, tad no tā cietīs miljoniem cilvēku visā pasaulē, vēsta newsru.com.
Oksfordas Universitātes profesors Lords Mejs, kurš agrāk ieņēma Karaliskās sabiedrības prezidenta posteni, paziņoja: „Viņi uzskata, ka izdarīja to tādēļ, lai palīdzētu radīt vakcīnu pret šo vīrusu, bet īstais iemesls ir tāds, ka tās ir aklas ambīcijas, kurām vispār nav nekādas jēgas”.

Viņš nosauca šo eksperimentu par bezatbildīgu, jo vīruss var nonākt arī ārpus laboratorijas un veicināt briesmīgu pandēmiju. „Nav svarīgi tas, ka vīrus atrodas laboratorijā, tas var nonākt no cilvēka – cilvēkam, un no viņu puses tas ir ļoti bezatbildīgi”, - paziņoja Lords Mejs.

Šīs pētījums risinājās profesora Hualana Čena vadībā, Habinas pilsētā, Ķīnas nacionālā putnu gripas un veterinārās pētīšanas centra direktore profesors un viņas kolēģi savienoja putnu gripas vīrusu, kas ir nāvējošs cilvēkiem, bet nevar nonākt no cilvēka – cilvēkam, ar cūku gripas vīrusu, ar kuru savukārt var inficēties ar gaisa molekulu palīdzību, un tas ir ļoti bīstams cilvēkam.

Pētnieki centās atdarināt dabas procesus un radīt to, kas notiek, piemēram, cūkas organismā, kad tur nonāk divas infekcijas ar dažādām vīrusa kategorijām. Vīrusi rada mutāciju un apmainās ar ģenētiskās informācijas daļiņām, ja tās atrodas vienā šūnā.
Profesors Saimons Vain – Hobsons no Pastera institūta Parīzē, izteicās, ka pastāv liela varbūtība, ka vīrusi var nodoties no cilvēka cilvēkam. Vīrusiem ir putnu gripas pazīmes. Profesors apgalvoja, ka šāda veida eksperimenti ir interesanti, taču arī bīstami. „Šis ir fantastisks pētījums, taču zinātnieki no Ķīnas līdz galam neapjēdz, kādu postījumu var nodarīt ar šo pētījumu. Tas ļoti satrauc.” Profesors papildināja, ka nav jēgas izstrādāt vakcīnu.

Daudzi zinātnieki atbalsta britu un franču ekspertus, uzskatīdami, ka vīruss var izrauties un tas novedīs līdz pandēmijai.
Šis eksperiments notika putnu gripas izplatīšanās laikā, Ķīnā no putnu gripas jau nomira 26 cilvēki, 127 cilvēki inficējās. PVO informē, ka Ķīnā ir uzliesmojis jauns putnu gripas vīruss H7N9, šis vīruss apdraud cilvēku veselību. Slimība sākas no klepus, pēc tam paaugstinās ķermeņa temperatūra  un rodas problēmas ar elpceļiem, tas noved līdz pneimonijai.

Ir zināms, ka cilvēces vēsturē jau bija fiksēti gadījumi, kad cilvēki masveidā mira no gripas. 1918.-1919.gadā gripa aiznesa no 20-40 miljoniem dzīvību, Pirmajā pasaules karā gāja bojā mazāks cilvēku skaits. No 2009.gada aprīļa un līdz 2010.gada augustam no cūku gripas H1N1 gāja bojā 284 500 cilvēki. Pēc statistikas datiem katru gadu no sezonālās gripas cieš ap vienu miljardu cilvēku, nomirst no 500 tūkst. līdz trim miljoniem.


Написать комментарий