Zinātniekiem izdevās rast elektrību no augiem

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Zinātnieki ir atraduši veidu kā iegūt elektrību no augiem fotosintēzes reakcijas laikā. Iegūtās strāvas pietiek tikai devēju un citu mazjaudīgo elektroierīču uzlādei, pēc veiktajiem pētījumiem atklāto tehnoloģiju attīstīs, ziņo portāls rbcdaily.ru.

Fotosintēzes laikā augs izmanto saules enerģiju ūdens molekulu paplašināšanai, tas savukārt atbrīvo elektronus.  Elektronu uzdevums ir ogļhidrātu ražošana. Jaunā tehnoloģija piedāvā proteīnu skaitu izmainīt.

Zinātnieki pētījuma laikā izvietoja modificētās daļiņas, kuras ir 50 reizes tievākas par cilvēka matu. Daļiņas kalpo kā elektriskais vadītājs, aizķer elektronus  no augiem un sūta tos pa vadiem. Strāva bija stiprāka salīdzinājumā no tādiem pašiem aparātiem, kuri gūst enerģiju no saules.

„Izstrādātā fotosintēzes reakcijas pārtraukšanas metode ļauj noķert elektronus līdz tam, kamēr augs to pats sāk izmantot ogļhidrātu veidošanai,” pastāstīja Ramaradžs Ramasami  laikrakstā Journal of Energy and Environmental Science publicētā raksta autors.

Tuvākajā laikā jaunatklātā tehnoloģija varēs nodrošināt mazjaudīgo elektroierīču  uzlādi. Iegūtās jaudas daudzums pagaidām ir niecīgs, bet 30 gadus atpakaļ ūdeņraža degviela arī bija neiedomājama, bet mūsdienās ar to piepilda automašīnas, autobusus.


Написать комментарий