EP pieprasa iesaistīšanu ES – ASV tirdzniecības sarunās

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Eiropas Parlaments pieprasa, lai tā viedokli ņemtu vērā sarunās ar ASV par lielākās brīvās tirdzniecības zonas izveidi, pauž EP deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā.

Viņi atbalsta sarunu uzsākšanu, bet arī izvirza savas prasības, kas jāņem vērā sarunu gaitā, piemēram, nodrošināt ASV publiskā iepirkuma tirgus atvēršanu ES uzņēmējiem un aizsargāt ES kultūras un audiovizuālo pakalpojumu tirgu, portālu "Delfi" informēja EP.
"Vērienīgs un visaptverošs nolīgums par tirdzniecības liberalizāciju ar ASV būtu "lētākais" veids, kā panākt pašlaik tik ļoti vajadzīgo stimulu mūsu ekonomikai", norādīja par rezolūcijas sagatavošanu atbildīgais EP deputāts Vitāls Moreira (S&D, Portugāle) pirms balsojuma.

"Padomei un Komisijai šī rezolūcija ir nopietni jāņem vērā, jo Parlaments galīgo piekrišanu nolīgumam dos vien tad, ja būs sarunu iznākums būs izdevīgs ES uzņēmumiem un iedzīvotājiem," viņš teica.

Dodot zaļo gaismu sarunu uzsākšanai (ar 460 balsīm par, 105 pret un 28 atturoties), deputāti atgādina sarunu vedējiem (Komisijai) pienākumu "nekavējoties un pilnībā informēt Parlamentu par visiem sarunu posmiem" un atgādina, ka nolīgumam beigās būs vajadzīga Parlamenta piekrišana, tāpēc "tā nostāja ir pienācīgi jāņem vērā visos sarunu posmos". "Parlamentam ir zobi un tas var arī iekost," brīdināja Moreira.

Deputāti prasa, lai nolīgums atvērtu jaunas iespējas ES uzņēmumiem, īpaši maza un vidēja izmēra. Viņi vēlas, lai Komisija panāktu ES uzņēmumu pilnvērtīgu piekļuvi ASV publiskā iepirkuma tirgum un likvidētu pašreizējos ierobežojumus ASV jūras un gaisa satiksmes pakalpojumu tirgū, tostarp saistībā ar ārvalstu īpašumtiesībām uz aviosabiedrībām, kā arī ierobežojumus ES finanšu pakalpojumu nodrošinātājiem.

Gaidāmās sarunas visticamāk koncentrēsies uz likumdošanas atšķirību likvidēšanu, jo tieši tās pašlaik visvairāk apgrūtina transatlantisko tirdzniecību, tādēļ deputāti pieprasa nepieļaut kompromisus attiecībā uz vairākiem ES nozīmīgus principiem, piemēram, attiecībā uz ES likumdevēju tradicionāli piesardzīgo attieksmi pret ģenētiski modificētiem organismiem un klonēšanu.

Deputāti prasa garantēt arī intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību, tās ir uz zināšanām balstītās ES ekonomikas "mugurkauls", un saglabāt ES ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu sistēmu, kā arī "augstu personas datu aizsardzību", vides un darba standartu aizsardzību.

Atsevišķā balsojumā (ar 381 balsīm par, 191 pret un 17 atturoties) deputāti pieprasīja sarunās neiekļaut "kultūras un audiovizuālos, tostarp tiešsaistes, pakalpojumus", lai aizsargātu ES dalībvalstu kultūras un valodu dažādību.

ES un ASV augstākā līmeņa vadītāji 2013. gada sākumā paziņoja, ka vēlas sākt sarunas par visaptverošu ekonomisku nolīgumu, kas palīdzētu pārvarēt ekonomikas krīzes abpus Atlantijas okeānam.

Pēc pašreizējiem ekonomiskās ietekmes novērtējumiem, brīva tirdzniecība ar ASV varētu palielināt ES iekšzemes kopproduktu par 0.5%, kas nozīmētu — papildus €545 ienākumus ikvienai ES četru cilvēku ģimenei gadā.

ES Ministru Padome plāno atļaut uzsākt sarunas un apstiprināt sarunu pilnvaru direktīvas 2013. gada jūnijā. Sarunas varētu sākties jūlijā un Komisija cer tās pabeigt līdz 2014. gada beigām.


Написать комментарий