Aviokompānijas pelna tikai četrus dolārus uz katru pasažieri

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) palielinājusi aviācijas nozares kopējās peļņas prognozi 2013. gadam līdz 12, 7 miljardiem ASV dolāru.

Tas darīts, pieņemot, ka aviokompāniju peļņas pieaugumu sekmēs reisu piepildījuma rādītāju uzlabošanās un izmaksu samazināšana, ziņo ”komersant.ru”, norādot, ka, salīdzinājumā ar šī gada martu, peļņas prognoze palielināta par 20 %.

Tomēr, kā atzīmējis IATA izpilddirektors Tonijs Tailers, vidējā aviokompāniju peļņa uz vienu pasažieri ir tikai 4 ASV dolāri. ”Tas ir mazāk nekā parasta sendviča cena,” teicis Tailers.

IATA aplēsusi, ka 2013. gadā komerciālajos reisos pārvadāto pasažieru skaits pirmo reizi varētu pārsniegt 3 miljardus cilvēku. Ņemot vērā, ka aviokompānijas nesteidz palielināt pasažieru sēdvietu skaitu savos gaisa kuģos, reisu piepildījums varētu sasniegt 80,3 %, kas ir rekordaugsts rādītājs.

”Aviokompānijas ir izvēlējušās pareizu stratēģiju, lai saglabātu rentabilitāti apstākļos, kad naftas cenas pieaug, bet ekonomiskā izaugsme pasaulē samazinās, Keiptaunā notiekošajā IATA gada kopsapulcē, uz kuru ieradušies vairāk nekā 200 aviokompāniju pārstāvji no visas pasaules, paziņojis asociācijas izpilddirektors Tailers.

Viņš gan atzīmējis, ka Eiropu plosošās parādu krīzes dēļ aviokompāniju rentabilitāte vēl arvien būs visai zema, proti, tā varētu sasniegt tikai 1, 8 %, kas ir teju uz pusi mazāk nekā 2010. gadā, kad aviokompāniju rentabilitātes rādītājs sasniedza 3,3 %.


Написать комментарий