Pensiju jautājumu izšķir viena balss

foto: ziemellatvija.diena.lv
foto: ziemellatvija.diena.lv

Šīs dienas Saeimas sēdē atkārtoti tika iekļauti Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sagatavotie grozījumi likumā "Par valsts pensijām", kas rosināja uzsākt indeksēt pensijas.

Tiesa, koalīcija šo piedāvājumu kategoriski noraida, uzsverot, ka fiskālā ietekme pārsniedz nākamā gada budžeta iespējas, līdz ar to šādu risinājumu koalīcija atbalstīt nevarēs.

Tiesa, šodien balsojot par ZZS piedāvājumu, jautājuma nodošanu komisijai izšķīra tikai viena balss, jo "par" grozījumiem balsoja 40 politiķi, bet pret bija 41 deputāts. "Par" ZZS ieceri balsoja visa opozīcija, kā arī Kārlis Krēsliņš no Nacionālās apvienības, savukārt "pret" bija Vienotība un Reformu partija. Nacionālais flangs balsojumā atturējās.

Kā ziņots, 30.maijā, dažas dienas pirms pašvaldību vēlēšanām, Saeimas vairākums izslēdza no darba kārtības ZZS ierosinājumu par pensiju indeksāciju, nevis noraidīja to. Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V), uzrunājot Saeimu, aicināja šo likumprojektu izslēgt no darba kārtības un "ar vēsām galvām" to skatīt kādā no nākamajām Saeimas sēdēm, jo tā esot bijusi priekšvēlēšanu nedēļa.

ZZS iesniegtais likumprojekts paredzēja, ka šogad no 1.oktobra tiks palielinātas vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas, piemērojot dažādus koeficientus. Pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus mēnesī, ZZS rosina indeksēt ar koeficientu 1,07 jeb palielināt par 7%, pensijas no 200 līdz 300 latiem - ar koeficientu 1,06, pensijas no 300 līdz 500 latiem - ar koeficientu 1,04, pensijas no 500 līdz 700 latiem - ar koeficientu 1,03, pensijas no 700 līdz 900 latiem - ar koeficientu 1,02. Savukārt pensijas virs 900 latiem mēnesī tiek rosināts indeksēt ar koeficientu 1,01 jeb par 1%.

Kā ziņots, Latvijas Pensionāru federācija aprīlī iesniedza Saeimā vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Labklājības ministrija ir izveidojusi darba grupu šī jautājuma vērtēšanai. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir aicinājusi ministriju ne vēlāk par 1.augustu iesniegt komisijai priekšlikumus par federācijas ierosinājumiem saistībā ar pensiju indeksācijas atsākšanu šajā gadā.

 


Написать комментарий