Magdeburgā evakuācija, Budapešta paglābjas

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Ungārijas galvaspilsētai Budapeštai izdevies paglābties no postošajiem plūdiem, jo ūdens līmenis Donavā sācis kristies.

Tikmēr Vācijas centrālajā daļā pārrauti vairāki dambji Elbas upes krastos, nācies evakuēt gandrīz 50 000 iedzīvotāju, un pastāv bažas, ka šonedēļ spēcīgi plūdi skars arī Ziemeļvāciju.

«Pagaidām mums nav nekādu ziņu par katastrofām, un situācija normalizējas. Cerams, ka līdz trešdienai nekādu draudu Budapeštai vairs nebūs un Ungārijā plūdi neprasīs neviena cilvēka dzīvību,» vakar paziņojis Ungārijas premjers Viktors Orbans. Kopā ar Budapeštas mēru Ištvānu Tarlošu viņš piedalījās speciāli sasauktā preses konferencē, lai pavēstītu, ka ūdens līmenis Donavā, kas naktī uz pirmdienu sasniedza rekorda atzīmi (8,91 metru virs normas), pamazām sācis kristies. Reuters vēsta, ka jau šodien mājās varēs sākt atgriezties lielākā daļa no aptuveni 1400 evakuētajiem iedzīvotājiem, tomēr plūdu risks saglabājas Ungārijas dienvidos un Serbijā, kur Donava maksimālo līmeni varētu sasniegt ceturtdien.

Savukārt Vācijas centrālajā daļā, Saksijas Anhaltes federālajā zemē, situācija kļūst aizvien kritiskāka, jo ūdens līmenis Elbā vietām strauji turpina celties. Naktī uz pirmdienu ūdens pārrāvis kādu dambi netālu no Fišbekas pilsētiņas, applūdinot dzelzceļa sliedes. Kompānijai Deutsche Bahn nācies koriģēt ātrvilcienu ICE satiksmi maršrutos Berlīne–Frankfurte un Berlīne–Hannovere. Vakar turpinājās arī iedzīvotāju evakuācija Magdeburgas pilsētas apkaimē, pavisam savus mājokļus bijuši spiesti pamest aptuveni 23 000 iedzīvotāju. «Prognozes ir samērā labvēlīgas, tomēr zināms risks pastāv,» sacījusi pilsētas domes pārstāve. Saksijas Anhaltes federālās zemes premjers Reiners Hazelofs sarunā ar laikrakstu Die Welt gan bijis krietni emocionālāks. «Tik daudz ūdens Saksijā Anhaltē es vēl nekad neesmu redzējis. Zemes ziemeļu daļa ir pilnīgi zem ūdens, brīžam man rodas iespaids, ka atrodos Amazones baseinā,» sacījis R. Hazelofs, kurš tāpat kā prezidents Joahims Gauks apskatījis plūdu skartos reģionus no helikoptera.

Interneta ziņu vietne TheLocal.de vēsta, ka dambju un aizsprostu nostiprināšanā Vācijā iesaistīti aptuveni 70 000 ugunsdzēsēju, 11 000 bundesvēra karavīru un neskaitāmi daudz brīvprātīgo. Daudzviet gan kļuvis acīmredzami, ka šis darbs ir veltīgs, jo Elbas un citu upju līmenis regulāri pārspēj visus rekordus. Tāpēc ir ļoti nopietnas bažas, ka nedēļas otrajā pusē postošie plūdi var piemeklēt Lejassaksiju, uzsver DPA.


Написать комментарий