Ekonomists: Ķīnas Centrālā banka nodara vairāk ļaunuma, nekā labuma

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ķīnas Tautas banka (People's Bank of China) vēlas samazināt likviditāti un palielināt starpbanku likmes, un tādējādi radīt «neērtības īstermiņā», lai iegūtu priekšrocības ilgtermiņā – panāktu stabilāku ekonomikas izaugsmi. Tikmēr ASV Centrālās bankas ekonomists Tings Lu (Ting Lu) norāda, ka Ķīnas Tautas bankas aktivitātes patiesībā rada vairāk ļaunuma nekā labuma, vēsta Business Insider.

Tiesa, Ķīnas starpbanku likmes jeb likmes, ar kādām Ķīnas bankas sniedz aizdevumus cita citai, šomēnes pirms Pūķa laivu festivāla ir augušas.

«Ieguvums no likviditātes samazināšanas ir tāds, ka bankas, kas darbojās agresīvi, nu tiks sodītas. Ar parādsaistību samazināšanu mazākām bankām Ķīnai vajadzētu samazināt finanšu krīzes riskus, taču tā cena ir daudz augstāka,» norāda ekonomists.
Viņš norāda, ka Ķīnas finanšu sektora liberalizācija, ieskaitot procentlikmju atcelšanu, ir diezgan novēlota. Tāpat, pēc ASV Centrālās bankas ekonomista domām, lielās bankas daļēji varēs atgūt savu dominējošo stāvokli, kas var nebūt efektīvs risinājums. T. Lu noārda, ka līdz ar izmaiņām varētu būt apdraudēta Ķīnas stabilitāte, un politikas veidotājiem varētu nebūt pilnas kontroles pār notiekošajām svārstībām, ko rada likviditātes samazinājums, pat ja tas ir īslaicīgs.

Eksperti paredz, ka starpbanku likmes būs paaugstinātas līdz jūlijam.

Db.lv jau rakstīja, ka Ķīnas Tautas banka, cenšoties veicināt valstij liktenīgi nozīmīgos izaugsmes rādītājus, pastāvīgi pazemina savu procentu likmi un naudas rezervju prasības bankā.


Написать комментарий