Daugavpils izglītības jomas kurators pieļauj skolas programmas samazināšanas iespēju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes 1.vicemērs Jānis Dukšinskis paziņoja portālam Gorod.lv, ka jautājums par izglītības iegūšanas laika samazināšanu vispārizglītojošajās skolās tiek apspriests vairāku gadu garumā, tomēr pagaidām nekas netiek mainīts.

Pēc J.Dukšinska domām, tas ir atkarīgs no vairākiem iemesliem, tostarp nepieciešamības visu rūpīgi apdomāt un izvērtēt citu valstu pieredzi.

Vicemērs neuzņēmās spriest, cik labi vai slikti būtu samazināt izglītības iegūšanas laiku skolās, izsakot viedokli, ka no skolas programmām varētu kaut ko izslēgt.

„Jāsalīdzina mūsu sistēma ar Eiropas sistēmu, jo mums jābūt integrētiem. Triju gadu vidusskola Eiropā arī pastāv, IZM varētu samazināt pamatizglītības iegūšanas laiku līdz 8 gadiem. Jebkura samazināšana nozīmē programmu saīsināšanu, slodzes samazināšanu utt., tādēļ šis jautājums jāizpēta”, paziņoja J.Dukšinskis, atzīmējot, ka, viņaprāt, ir svarīgi nemainīt kardināli sistēmu, bet pievērst uzmanību ārpusklases izglītībai.

Jāatzīmē, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darba grupa piedāvā pāriet uz 8 gadu pamatskolu, tādējādi vispārējās izglītības iegūšanas laiks tiks samazināts par vienu gadu.

Savukārt Latvijas Pedagogu domes priekšsēdētājs Oskars Lūsis paziņoja, ka Latvijā jāatsakās no pārejas uz 8 gadu pamatizglītību, un jāpagarina izglītības iegūšanas laiks par vēl vienu gadu.


Написать комментарий