Pāreju uz eiro atbalsta gandrīz puse uzņēmēju

foto: puaro.lv
foto: puaro.lv

Latvijas pāreju no lata uz eiro patlaban atbalsta gandrīz puse uzņēmēju, liecina bankas Citadele un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šā gada jūnijā veiktā uzņēmēju aptauja Citadele Index.

Šobrīd Latvijas pāreju uz eiro atbalsta 48,8% uzņēmēju, liecina aptauja. Savukārt šā gada martā to atbalstījuši 44,9% uzņēmēju, bet pirms nepilna gada – 2012. gada septembrī - vien 34,6% uzņēmēju.

Aptaujā secināts, ka vislielākais atbalsts eiro ieviešanai ir lielo uzņēmumu vidū – 74% uzņēmēju pārstāv uzņēmumus, kuru apgrozījums ir lielāks par vienu miljonu latu. Pieaudzis atbalsts eiro ieviešanai Latvijā ir arī to uzņēmumu vidū, kas nodarbojas ar eksportu. Gada pirmajā ceturksnī veiktajā pētījumā atbalsts eiro ieviešanai eksportējošo uzņēmēju vidū bija 48%, bet šobrīd tas sasniedzis jau 63%.

Gandrīz vienai piektajai daļai jeb 19,5% uzņēmēju pret eiro ieviešanu Latvijā ir neitrāla attieksme. Salīdzinājumā ar gada pirmajā ceturksnī veikto pētījumu, šādu uzņēmēju īpatsvars ir samazinājies par 5%. Nemainīgi - 1,2% uzņēmējiem par Latvijas pāreju uz eiro nav viedokļa, liecina aptauja.

Vienlaikus palielinājies arī to uzņēmēju īpatsvars, kuriem pret eiro ieviešanu Latvijā ir negatīvs noskaņojums – ja martā tie bija 16,5%, tad jūnijā tie bija 20%. Tajā pašā laikā samazinājies to uzņēmēju skaits, kas pauda atbildi, ka drīzāk neatbalsta eiro ieviešanu - ja martā tie bija 12,8%, tad jūnijā - vairs 10,4%.

Citadele galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis skaidro, ka vairākus ceturkšņus vērojama tendence eiro atbalstam uzņēmēju vidū palielināties. «Acīmredzot, arvien pieaugot eiro ieviešanas iespējamībai, uzņēmēji iedziļinājušies eiro ieviešanas procesā un izvērtējuši pozitīvos ieguvumus Latvijas ekonomikas attīstībai. Viens no būtiskākajiem faktoriem - potenciālā investīciju apjoma palielināšanās no valstīm, kur eiro jau ir nacionālā valūta,» sacīja Z. Vaikulis.


Написать комментарий