Timošenko varētu tikt atbrīvota jau rudenī

foto: dni.com.ua
foto: dni.com.ua

ES draud neparakstīt līgumu ar Ukrainu, tas liek Kijevai meklēt jaunus veidus, kā atbrīvot Jūlijas Timošenko, tā ziņots „NewsUkraine.com.ua”. Eksperti pastāstīja „Deutsche Welle”, ka viņa varētu tikt brīvībā rudenī. 

Ukrainas valdība pagaidām nereaģē uz Rietumu lūgumu palaist brīvībā bijušo Ukrainas premjeri Jūliju Timošenko. Viņas meita kopā ar palīgiem gatavo sūdzību Eiropas tiesā par cilvēktiesību neievērošanu. Neatkarīgie Ukrainas eksperti uzskata, ka Janukovičam nāksies piekāpties Rietumiem ne vēlāk kā septembrī un ka Kijeva jau nodarbojas juridisko spēku meklēšanu, kas atbrīvotu Timošenko.

Ukrainas eks-premjeres atbrīvošanas tēmu vairākkārt ir aizskāruši rietumu līderi. Jūlijas Timošenko aizstāvis, deputāts Sergejs Sas kādā intervijā atzīmēja, ka Rietumu spiediens nav nesis rezultātus. „Es nezinu, par ko rietumu politiķi runā ar Janukoviču augstākstāvošajām Ukrainas amatpersonām pārrunu laikā, bet Briselē izskanēja oficiāls brīdinājums par to, ka viens no priekšnosacījumiem līguma parakstīšanai par Ukrainas asociāciju ar ES ir Jūlijas Timošenko atbrīvošana,” sacīja deputāts.

2013. gada jūnija beigās Berlīnes klīnikas „Charité” ārsti atzina, ka konservatīva rakstura ārstēšana, kas tika sniegta Timošenko gada laikā, nav bijusi efektīva. No klīnikas vadītāja bija izskanējis piedāvājums sniegt Timošenko nepieciešamo ārstēšanu.

20. jūlijā pēc trīs dienām, kuras Jevģēnija Timošenko pavadīja ar māti, viņa apstiprināja, ka ievērojamu uzlabojumu nav. 22. jūlijā Timošenko advokāts Sergejs Vlasenko Ukrainas žurnālistiem paziņoja, ka vērsīsies Eiropas tiesā par cilvēktiesību pārkāpumu, jo netika ziņots par ārstu paziņojumu.

Kirils Savins intervijā skaidroja valdības klusēšanu ar to, Janukoviča administrācijai priekš tā, lai apmierinātu Rietumu prasījumu par Timošenko atbrīvošanu un ārstēšanu Vācijā, iesākumā ir jāatrisina vairākas problēmas.

Iesākumā Timošenko vajadzētu uzņemties kaut kādus pienākumus.

Starptautiskā institūta direktors Sergejs Tarans atgādināja, ka pēdējās nedēļas laikā ir izskanējis, ka Timošenko ārstēšana Vācijā teorētiski ir iespējama.

Politologs arī atzīmēja, ka visas ierosinātās lietas pret Timošenko bija iracionālas, Janukoviča uzvedību paredzēt ir grūti.
„Janukovičam ir fobija attiecībā uz Timošenko kā pret politiko konkurentu. Bet lēmums būs jāpieņem jau septembrī, kad sāksies gatavošanās dalībvalstu samitam ES programmā „Austrumu partnerība” Briselē, kur arī ir ieplānota līguma parakstīšana par Ukrainas asociāciju ar ES”, atzīmēja Tarans. Pretējā gadījumā, viņaprāt, līguma parakstīšana paliks zem jautājuma.


Написать комментарий