Diskusijas par nodokļiem saasinās – RP pārmet 'Vienotībai' paštaisnumu un augstprātību

foto: latviannews.lv
foto: latviannews.lv

2014. gada valsts budžeta apspriešanas gaisotne kļūst arvien saspringtāka – Reformu partija (RP) ceturtdien izplatītā paziņojumā pārmet premjera un finanšu ministra pārstāvētajai "Vienotībai" paštaisnumu un to, ka, vēloties par katru cenu ieviest eiro, "Vienotība" pērn uzstāja uz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu.

"RP piedāvājums jau pirms gada tika izstrādāts kopā ar sociālajiem partneriem - LTRK, LDDK un arodbiedrībām, tas paredzēja kompleksu darbaspēka nodokļu sloga samazināšanu - iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu (IIN), neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumus par apgādājamajiem. Taču, neklausot ne starptautiskajiem, ne pašmāju ekspertiem, Finanšu ministrija un "Vienotība" nolēma samazināt PVN - spēra soli, kas tieši palielina nevienlīdzību," pausts RP izplatītajā paziņojumā.

"Vienotības" virzītais Ministru prezidents un Finanšu ministrija turpina publiski demonstrēt augstprātību un spītību, un netālredzīgu nevēlēšanos meklēt risinājumus, lai palielinātu valsts budžeta ieņēmumu daļu un tādējādi maksimāli pildītu dotos solījumus par darbaspēka nodokļa mazināšanu. Tā vietā, lai domātu par finansējumu nevienlīdzības mazināšanas vērstajiem pasākumiem un piešķirtu finansējumu izglītībai, bērniem un valsts nākotnei, koalīcijas partneri turpina manipulēt ar sabiedrisko domu," uzsver RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

"Delfi" jau ziņoja, ka trešdien, 7. augustā RP ar premjeru Valdi Dombrovski, finanšu ministru Andri Vilku un Finanšu ministrijas pārstāvjiem aptuveni divas stundas diskutēja par Finanšu ministrijas ierosinājumu nākamgad atteikties no nodoma par 2 procentpunktiem samazināt IIN likmi, tā vietā ieviešot diferencētu neapliekamo minimumu un par 1 procentpunktu samazinot darba ņēmēju maksātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi.

Demiters pēc ieilgušās tikšanās, kurā nekāda vienošanās netika panākta, žurnālistiem sacīja, ka RP būtu gatava uz kompromisu un varētu piekāpties, ja "socnodokļa" likme nākamgad tiktu samazināta par 1,5 procentpunktiem. Vienlaikus viņš mudināja Finanšu ministriju pārskatīt nodokļu iekasēšanas prognozes un izvērtēt iespēju aplikt ar nodokļiem Latvijas lielās ostas.


Написать комментарий