J. Dukšinskis: Pedagogu algu jautājums Daugavpilī ir samērā aktuāls

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā portālam Gorod.lv paziņoja Daugavpils vicemērs Jānis Dukšinskis, pedagogi mūsu pilsētā saņem ne pārāk lielas algas, tāpēc atalgojuma palielināšanas jautājums ir aktuāls.

„Pedagoga profesijas prestižs ir atkarīgs arī no saņemtā atalgojuma, tāpēc jaunie speciālisti par tik nelielu algu strādā nelabprāt, nav arī daudz brīvu darbavietu, jo skolēnu skaits samazinās.

Valdība sola mainīt situāciju, bet arī prasa optimizēt mācību iestāžu un klašu tīklu. Bērnu skaits samazinās, Latvijā šobrīd uz vienu pedagoģisko likmi ir 10,2 skolēni,  šim skaitlim jāpalielinās līdz 10,5. Šeit runa ir par mācību procesa optimizāciju, klašu apvienošanu,” paziņoja J. Dukšinskis.

Kā skaidroja vicemērs, tā kā Latvijā darbojas sistēma, kuras ietvaros nauda seko skolēnam, tāpēc jo optimālākas skolas un klases, jo augstāka vidējā alga. Iespējams, dažkārt šāda pieeja nav pareiza, jo dažās klasēs ir īpaši apstākļi, kad samazināšana nav vēlama, bet tad pedagogu alga sanāk mazāka, tā pastāstīja J. Dukšinskis.

„Mūsu pilsētā ir samērā optimāla mācību iestāžu sistēma, kāda samazināšana skolēnu daudzuma samazināšanās dēļ var būt vidējā ķēdes posmā, bet galvenais posms ir stabilizējies, tāpēc jautājums par skolu slēgšanu vai apvienošanu nepastāv. Nākošajā mācību gadā, kā sola ministrs, Latvijā vidēji vienam skolēnam būs atvēlēti nevis 740 lati, bet gan 748. Redzēsim, kā tas ietekmēs algas Daugavpilī,” sacīja vicemērs.
 


Написать комментарий