Rīgas zoodārzā izaugušo roni Villiju palaidīs brīvībā

foto: rigazoo.lv
foto: rigazoo.lv

Trešdien, 21.augustā, pl.13 no Ventspils ostas Valsts robežsardzes krasta apsardzes kuģis "Rānda" dosies jūrā, lai aptuveni 15 kilometrus no krasta Baltijas jūrā atlaistu Rīgas zoodārzā izaugušo pelēko roni Villiju.

Pelēkais ronis, kuru vēlāk nosauca par Villiju, dzimis uz kādas no Igaunijas saliņām, bet kādā vētrainā dienā viļņi viņu ieskaloja jūrā un izmeta akmeņainajā krastā netālu no Tallinas. Kad roņu mazuli atrada, viņš jau bija savainojies.

Nedēļu pavadījis pie saviem glābējiem, ronis tika nogādāts Rīgā, kur nonāca pieredzējušo roņu dresētāju - Ivonnas un Kristīnes - apgādībā. No aprīļa līdz augusta vidum viņa svars no 15 kilogramiem pieauga līdz 40. Tā kā Rīgas zoodārza mērķis nav savvaļā dzīvotspējīgu dzīvnieku turēšana krātiņā, pieņemts lēmums Villijam dot iespēju dzīvot savā dabiskajā vidē - Baltijas jūrā.

Ar visai sarežģīto nelaimē nokļuvušu pelēko roņu mazuļu izbarošanu Rīgas zoodārza speciālisti nodarbojas jau daudzus gadus, un līdz šim zoodārza "audzēkņiem" mājvieta atrasta Ķīnas, Japānas, Francijas, Lietuvas un Igaunijas zoodārzos un okeanārijos. Tomēr, ja dzīvnieks sasniedzis atbilstošu stāvokli un viņam nevar nodrošināt patiešām labu dzīvi zoodārzā, tiek pieņemts lēmums viņu atlaist atpakaļ dabā.

Līdz šim pēc atpazīšanas zīmes piestiprināšanas pakaļējai pleznai jūrā atlaisti jau vairāk nekā desmit pelēkie roņi, un nav ziņu, ka kāds būtu atrasts krastā miris. No 30 līdz 40 kilogramiem smagiem pelēkajiem roņiem ir pietiekamas tauku rezerves, lai viņi varētu pat pilnībā bez ēšanas izdzīvot vairākas nedēļas. Pētījumi gan pierāda, ka parasti ronis iemācās ķert zivis ātrāk un vienīgā rūpe ir, lai viņš neiekļūst piekrastes zvejnieku tīklos vai nesāk meklēt draugus atpūtnieku vidū liedagā.

Ventspilī, kur jūrā tiks izlaists ronis, bāzējas Robežsardzes kuģi, kas daudzkārt piedalījušies roņu izlaišanas akcijās. Tāpat Ventspils pilsēta jau daudzus gadus sniedz finansiālu atbalstu nelaimē nokļuvušu ronēnu glābšanai, jo līgumā par Ventspils pilsētas reklāmu zoodārzā iegūtie līdzekļi tiek izlietoti gan zivju, gan roņu mazuļu izbarošanai nepieciešamā inventāra un medikamentu iegādei.


Написать комментарий