Lietuva pieprasa Baltkrievijai apturēt AES celtniecību tās pierobežā

foto: Reuters
foto: Reuters

Baltkrievijai jāaptur savas pirmās atomelektrostacijas (AES) būvniecība, kamēr tā nav pierādījusi, ka projekts atbilst starptautiskajiem nolīgumiem un kodoldrošības standartiem, norādījis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkēvičs (Algirdas Butkevičius).

Aizvadītā mēneša laikā Lietuva kaimiņvalstij nosūtījusi divas diplomātiskās notas, protestējot pret rakšanas un citiem sagatavošanās darbiem AES būvniecībā, kas uzsākta netālu no Astravjecas pilsētas 40 km attālumā no Viļņas, intervijā Lietuvas valsts radio pavēstījis Butkēvičs.

Viņš sacījis: «Esam ļoti nobažījušies par to, ka neesam saņēmuši Baltkrievijas atbildes par daudziem drošības jautājumiem». Savukārt Baltkrievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Savinihs norādījis, ka Lietuvai uz visiem tās uzdotajiem jautājumiem esot atbildēts jau pirms gada.

Apvienoto Nāciju Organizācijas pārstāvji 2013.gada aprīlī paziņojuši, ka Minska AES būvniecībā neievēro normas, kas noteiktas «Espo Konvencijā par ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā». Minska arī neesot sniegusi kaimiņvalstīm un sabiedrībai pienācīgas ziņas par projektu.

Baltkrievija plāno Astravjecā uzstādīt divus Krievijā ražotus kodolreaktorus, lai samazinātu atkarību no importētās Krievijas gāzes. Tomēr, kā vēsta Bloomberg, AES būvniecību daļēji apmaksā tieši Maskava.


Написать комментарий