Aicina uz koncertu ar Stīvenu Leitonu pie diriģenta pults

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls aicina uz kādu īpašu koncertu 24.augustā pl. 19:00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Pie Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" diriģenta pults stāsies pasaulslavenais britu diriģents Stīvens Leitons.

Leitons četras reizes nominēts "Grammy" balvai. Ir Kembridžas universitātes Sv. Trīsvienības koledžas muzikālās daļas mākslinieciskais vadītājs, Londonas pilsētas orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs. Pazīstams kā laikmetīgās mūzikas atskaņotājs visā pasaulē, pirmatskaņojis Perta, Makmilana, Adesa un Tavenera darbus. 1986. gadā izveidojis un vada profesionālo kori "Polyphony".

Kā atzīst pats diriģents, latviešu komponistu mūzika viņam ir īpaši tuva. To iepazinis pēdējo divdesmit gadu laikā. S. Leitons ar saviem koriem Anglijā un Dānijā atskaņojis un ierakstījis Ē. Ešenvalda, R. Dubras, M. Einfeldes, U. Prauliņa un citu latviešu autoru darbus.

Diriģents stāsta, ka latviešu autoru, it īpaši Uģa Prauliņa un Ērika Ešenvalda mūzikā viņu jo īpaši valdzina žanrisko robežu neesamība, komponistu spēja nepakļauties ārējām prasībām, iekšējā brīvība.

Sadarbībai ar kori "Latvija" Stīvens Leitons īpaši izvēlējies godināt vienu no šī gada pasaules lielajiem jubilāriem - atzīmējot Bendžamina Britena simtgadi izskanēs "Himna Sv. Cecīlijai". Diriģents atzīst, ka F. Pulenka "Cilvēka seja" ir opuss, kurš savas sarežģītības dēļ prasa augstu tehnisko un māksliniecisko meistarību, un to pa spēkam atskaņot tikai augsta līmeņa profesionāļiem. Festivāla viesis izvēlējies pirmo reizi Latvijā atskaņot arī sava drauga, komponista Ērika Ešenvalda darbu "67. psalms".

Pēc kora "Latvija" un Stīvena Leitona iniciatīvas Uģis Prauliņš speciāli šim koncertam rakstījis vērienīgu skaņdarbu "O lux beatissima". Koncerta klausītāji būs liecinieki šī opusa pasaules pirmatskaņojumam.

Uģis Prauliņš 2012. gadā tika nominēts "Grammy" balvai par savu kompozīciju "Nightingale", ko rakstīja pēc Stīvena Leitona un Dānijas Nacionālā vokālā ansambļa pasūtījuma.


Написать комментарий