Ar slavenību fotogrāfijām uzsvērs nepieciešamību ārstēt galvassāpes

foto: 100trav.com
foto: 100trav.com

Oktobra sākumā ceļojumā pa Latviju dosies īpaša fotoizstāde "Cita cepurē", kuras mērķis ir izteikt atbalstu cilvēkiem, kuri slimo ar migrēnu, kā arī atgādināt ikvienam par nepieciešamību ārstēt galvassāpes, informēja Latvijas Galvassāpju biedrība.

Fotogrāfijas izstādei jau ir tapušas. Tajās ar īpašu latviešu mākslinieces Sandras Ezeriņas veidotu cepuri galvā attēlotas astoņas Latvijā pazīstamas personības - Elīna Doļģe, Zane Vaļicka, Iveta Feldmane, Marika Ģederte, Džina Briška, Gundega Skudriņa, Marija Bērziņa un Ilze Jurkāne.

Kā stāsta Latvijas Galvassāpju biedrības pārstāvji, cepure raksturo to, kas notiek cilvēku galvā, un to, ar ko ikvienam migrēnas slimniekam nākas saskarties. "It kā skaista, krāsaina, īpaša, bet tomēr cepure, kas jāpieņem un ar kuru ir jāiemācās sadzīvot - līdzīgi kā migrēnu," viņi skaidro.

Veicot iedzīvotāju aptauju, biedrība secinājusi, ka 5% Latvijas iedzīvotāju regulāri cieš no spēcīgām galvassāpēm. Latvijas Sāpju izpētes biedrības vadītāja Ināra Logina šādu statistiku dēvē par kritisku, jo citās valstīs regulāras un spēcīgas galvassāpes skar vien 2% iedzīvotāju.

Reizi nedēļā galvassāpes piedzīvo lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 61%, liecina aptauja. Vairāk nekā 80% aptaujāto atzinuši, ka nezina, vai migrēna ir nopietna slimība, 81% uzskata, ka to ārstēt var ar parastajiem medikamentiem pret galvassāpēm, kas ir kļūdains pieņēmums, bet vairāk nekā 60% uzskata, ka tā ir "sieviešu slimība".

"Šie dati liecina, ka ar sabiedrības izglītošanu vēl ir daudz jāstrādā, tāpēc arī iesaistījām sabiedrībā atpazīstamus cilvēkus, lai tam pievērstu plašāku uzmanību," stāsta Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja Daina Jēgere.

Pirmās izstādes fotogrāfijas tiks izvietotas Latvijas Galvassāpju biedrības sociālā tīkla "Facebook" lapā "NOST ar galvassāpēm", savukārt oktobrī tās tiks apvienotas ceļojošā izstādē vairākās Latvijas pilsētās. Ceļojošās izstādes atklāšana notiks tirdzniecības centrā "Spice", pēc tam izstāde dosies uz Liepāju, kur tiks izvietota tirdzniecības centrā "Ostmala", pēc tam tā notiks Valmierā - tirdzniecības centrā "Valleta", bet noslēgsies Jēkabpilī - tirdzniecības centrā "Jēkabpils centrs". Fotogrāfiju autori ir Didzis Groza un Māris Ločmelis.

Tiek lēsts, ka galvassāpju sastopamība dzīves laikā sasniedz 71% iedzīvotāju - 38% gadījumu tās ir saspringuma galvassāpes, no kurām 3% ir hroniskas, apmēram 27% gadījumu tā ir migrēna, bet 6% gadījumu - retākas galvassāpju formas.

Tiek pieņemts, ka darba produktivitātes kritums, strādājot ar sāpošu galvu, sasniedz 35%. Uz 1000 strādājošiem gadā galvassāpju dēļ tiek zaudētas 1100 līdz 1300 darba dienas.


Написать комментарий