Kas jāizdara, lai Latvija iekļūtu Eiropas “Top 12”?

foto: Romāns Kokšarovs
foto: Romāns Kokšarovs

Divas kārtas pirms grupu turnīra beigām Latvijas basketbolistiem ir labas izredzes pirmo reizi kopš 2001. gada iekļūt Eiropas spēcīgāko komandu divpadsmitniekā.

B grupas kopvērtējums

# Komanda U-Z Attiecība P

1 Serbija 2-1 215:212 (+3) 5

2 Lietuva 2-1 198:189 (+9) 5

3 Latvija 2-1 218:214 (+4) 5

4 Bosnija 1-2 218:233 (-15) 4

5 Melnkalne 1-2 223:229 (-6) 4

6 Maķedonija 1-2 236:231 (+5) 4

Maķedonijas un Bosnijas uzvaras saasināja situāciju B grupā, visām komandām saglabājot izredzes iekļūt labāko trijniekā. Pirms pēdējām divām spēlēm Latvijai ir septiņi labvēlīgi scenāriji, kuri ļaus sasniegt kāroto divpadsmitnieku, taču iespējami arī negatīvi notikumu pavērsieni.

Pirmais variants: sapņu scenārijs

Uzvaras pār Serbiju un Maķedoniju, kā arī viens Lietuvas zaudējums pret Melnkalni vai Bosniju nodrošinās Latvijai pirmo vietu B grupā, neatkarīgi no pārējo spēļu iznākumiem.

Otrais variants: baltiešu triumfs

Latvijai un Lietuvai uzvarot atlikušajās spēlēs, baltieši sadalīs pirmās divas pozīcijas B grupā. Lietuvieši, pateicoties panākumam savstarpējā spēlē, finišēs pirmie, savukārt latvieši būs otrie.

Trešais variants: divas baltiešu komandas trijniekā

Latvijas uzvara pār Maķedoniju un divi Lietuvas panākumi garantēs finišu trešajā vietā, neatkarīgi no pārējo spēļu iznākumiem. Tādā situācijā latviešiem būs trīs uzvaras, bet maķedonieši, bosnieši un melnkalnieši nevarēs izcīnīt vairāk par diviem panākumiem.

Ceturtais variants: maķedoniešu uzvaru sērija

Ja Latvija uzvarēs Serbiju, maķedonieši apspēlēs Bosniju un Latviju, Lietuva pieveiks Melnkalni un zaudēs Bosnijai (vai otrādā secībā), bet Serbija uzvarēs Melnkalni, četras komandas grupu turnīru pabeigs ar bilanci 3-2. Tādā gadījumā, skaitot savstarpējo spēļu rezultātus, pirmā finišēs Lietuva (2-1), apsteidzot Maķedoniju (2-1), Latviju (1-2) un Serbiju (1-2).

Piektais variants: draudzīgie bosnieši

Ja Latvija uzvarēs Serbiju un zaudēs Maķedonijai, Bosnija pārspēs Maķedoniju un Lietuvu, savukārt Serbija un Lietuva apspēlēs Melnkalni, labāko kvartetam būs bilance 3-2. Rēķinot savstarpējo cīņu iznākumus, pirmo vietu izcīnīs Latvija (2-1), apsteidzot Serbiju (2-1), Bosniju (1-2) un Lietuvu (1-2).

Sestais variants: melnkalniešu un bosniešu dubultuzbrukums

Ja Melnkalne uzvarēs Lietuvu un Serbiju, Bosnija pārspēs Maķedoniju un Lietuvu, Latvija zaudēs Serbijai un uzvarēs Maķedoniju, četras komandas grupu turnīru noslēgs ar bilanci 3-2. Izmantojot labvēlīgus rezultātus savstarpējās spēlēs, pirmajā vietā ierindosies Serbija (2-1), sekojot Latvijai (2-1), Bosnijai (1-2) un Melnkalnei (1-2).

Septītais variants: divas uzvaras piecās spēlēs

Ja Lietuva uzvarēs Melnkalni un Bosniju, Serbija apspēlēs Latviju un Melnkalni, Bosnija uzvarēs Maķedoniju un Latvija zaudēs Maķedonijai, trešo vietu ar bilanci 2-3 sadalīs latvieši, bosnieši un maķedonieši. Minētajā trio labākās pozīcijas šobrīd ir Latvijai (1-0, +11), apsteidzot Bosniju (0-1, -11) un Maķedoniju (0-0).

Tāda scenārija gadījumā Latvijai derēs Bosnija uzvara pār Maķedoniju ar 1-21 punkta pārsvaru. Ja Bosnija uzvarēs ar 22 un vairāk punktu starpību, tai pēdējā kārtā būs vajadzīgs Maķedonijas panākums.

Ja maķedonieši zaudēs Bosnijai ar -1, pirms spēles pret Latviju situācija būs sekojoša: Latvija (1-0, +11), Bosnija (1-1, -10) un Maķedonija (0-1, -1). Tas nozīmēs, ka maķedoniešiem būs nepieciešama uzvara ar sešu punktu pārsvaru. Savukārt, ja maķedonieši zaudēs bosniešiem ar lielāku starpību, Latvijas teorētiskā drošības rezerve būs lielāka.

Astotais variants: melnkalniešu atdzimšana NEDER

Ja Latvija uzvarēs Maķedoniju un zaudēs Serbijai, Melnkalne apspēlēs Lietuvu un Serbiju, savukārt lietuvieši pieveiks Bosniju, četras komandas finišēs ar bilanci 3-2. Šajā scenārijā, salīdzinot savstarpējo spēļu rezultātus, labākā būs Melnkalne (2-1), izvirzoties priekšā Serbijai (2-1), Lietuvai (1-2) un Latvijai (1-2).

Devītais variants: maķedoniešu un melnkalniešu dubultais trieciens NEDER

Ja Latvija uzvarēs Serbiju, Maķedonija pieveiks Bosniju un Latviju, Melnkalne apspēlēs Lietuvu un Serbiju, savukārt lietuvieši pieveiks Bosniju, četras komandas finišēs ar bilanci 3-2. Tādā gadījumā vietu kārtība būs sekojoša: Melnkalne (2-1), Lietuva (2-1), Maķedonija (1-2) un Latvija (1-2).


Написать комментарий