Skolotāju algas: nākamgad pamatlikmi cels līdz 295 latiem

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Valdības pārstāvju un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) tikšanās laikā pirmdien panākta vienošanās no nākamā gada 1. septembra skolotāju zemāko mēnešalgas likmi palielināt no pašreizējiem 275 latiem jaunākajiem skolotājiem un 280 latiem pieredzējušākiem pedagogiem līdz 295 latiem mēnesī visiem.

To pēc LIZDA valdes ārkārtas sēdes paziņoja izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslaavs Dombrovskis (RP) un premjera Valda Dombrovska (V) padomnieks Intss Dālderis (V), norādot, ka pedagogu algu pamatlikmes celšanai 2014. gada budžetā būs nepieciešams papildu finansējums aptuveni 10 miljonu latu apmērā.

LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško šo vienošanos sauc par pirmo soli un norāda, ka par turpmāko skolotāju algu celšanas grafiku arodbiedrība ar valdību cer vienoties tuvāko divu nedēļu laikā, kad plānots sagatavot jaunu sadarbības memorandu.

"Mūsu argumenti beidzot ir sadzirdēti. Šis ir būtisks solis pareizajā virzienā. Būtu labi, ja lēmums par pamatlikmes palielināšana līdz 295 latiem stātos spēkā nevis ar 1. septembri, bet ar 1. janvāri, taču šis ir saprātīgs solis uz priekšu," sacīja Dombrovskis.

Vēl pavasarī viņa vadītā ministrija piedāvāja skolotāju mēnešalgas zemāko likmi palielināt no pašreizējiem 280 latiem mēnesī līdz 310 latiem mēnesī. Pagājušajā nedēļā uz šī solījuma pildīšanu uzstāja arī LIZDA, taču nu tā gatava piekāpties, ja topošajā sadarbības memorandā tiks iezīmēts turpmāks skolotāju algu paaugstināšanas grafiks.

Mikiško atgādināja, ka pirms krīzes skolotāju mēnešalgas zemākā likme bija 350 lati, un uzsver, ka memorandā jāparedz ne tikai algu pieauguma temps, bet arī jauna izglītības finansēšanas modeļa izveide.

"Delfi" jau ziņoja, ka LIZDA ieskatā, pašreizējais princips "nauda seko skolēnam" ir sevi izsmēlis, un arodbiedrība uzstāj uz algas pamatlikmes palielināšanu.

Tikmēr Finanšu ministrija nepiekrīt nedz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), nedz LIZDA aprēķiniem par to, ka 2014. gada budžetā nav paredzēts atbilstošs finansējums pedagogu algu izmaksai.

Starp IZM un Finanšu ministriju izvērsies konflikts, jo ministrijas, balstoties uz atšķirīgiem datiem par iespējamām skolēnu skaita izmaiņām, nonākušas pie atšķirīgiem aprēķiniem par to, cik lieli līdzekļi nākamgad nepieciešami pedagogu algu nodrošināšanai.

Līdz šā mēneša vidum IZM plāno precizēt skolēnu skaitu 2013./2014. mācību gadam un pēc tam jautājumu par pedagogu algu nodrošināšanai nepieciešamo finansējumu atkārtoti skatīs valdība.


Написать комментарий