Inta Vaivode: Pozitīvo tendenču problēmu risināšanā nebūs, kamēr veselības aprūpe nekļūst par valsts prioritāti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc Daugavpils reģionālās slimnīcas (DRS) valdes locekles Intas Vaivodes domām, pēdējo 5 gadu laikā veselības aprūpei Latvijā tiek iedalīts neadekvāti mazs finansējums. 

Saskaņā ar EIROSTAT datiem, lai nodrošinātu valsts iedzīvotājus ar pamata veselības aprūpi, šai jomai jāiedala vidēji 7,5% no IKP, Latvijā tai tiek iedalīti tikai 3,13%.

Inta Vaivode paziņoja portālam Gorod.lv, ka, lai mainītu izveidojušos situāciju, nekavējoties jākoriģē pakalpojumu cenas, jo tas netika darīts kopš 2009.gada.

„Ik pusgadu budžetā tiek pieņemti grozījumi, pēdējo 4 gadu laikā veselības aprūpes jomai tiek iedalīti 35-42 miljoni latu. Līdz šim brīdim medicīniskās iestādes dzīvo neziņā par to, vai tam tiks iedalīti līdzekļi, bet, lai saplānotu iestādes darbu, iestādēm jāzina par finansējumu jau gada sākumā. Šogad papildus tika iedalīti tikai 12,5 miljoni latu”, paskaidroja I.Vaivode.

Kā vēstīts, septembra sākumā Latvijas slimnīcu vadītāji tikās ar veselības ministri Ingrīdu Circeni un pieprasīja tikšanos ar premjerministru Valdi Dombrovski. I.Vaivode pastāstīja, ka vairākās tikšanās ar Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem nedeva rezultātus.

DRS valdes locekle uzskata, ka pozitīvo tendenču problēmu risināšanā nebūs, kamēr veselības aprūpe nekļūst par valsts prioritāti.

„Ar katru gadu ar dažādām slimībām slimo arvien jaunāki cilvēki, to ietekmē arī neadekvāta plānveida palīdzība. Sarežģīta situācija ir izveidojusies arī ar pacientu maksājumiem, kuri Latvijā ir visaugstākie ES. Cilvēkiem ir problēmas ar maksātspēju, tādēļ viņi nevar apmaksāt medicīnisko iestāžu pakalpojumus. 7 mēnešu laikā iedzīvotāju parāds DRS ir 30 450 lati”, paziņoja I.Vaivode.


Написать комментарий