Šodien – Baltu vienības diena; aicina draudzēties ar lietuviešiem

foto: svetdienasrits.lv
foto: svetdienasrits.lv

Šodien Šauļos notiks Baltu vienības dienas svinības, kuru galvenais iemesls ir tuvināt latviešus un lietuviešus, informē Ārlietu ministrijas (ĀM), Lietuvas vēstniecības Latvijā un Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības organizācijas.

"Mūsdienās starp abām valstīm pastāv regulārs un aktīvs dialogs, un sekmīga praktiska sadarbība izveidojusies gan starp abu valstu parlamentiem, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, gan uzņēmējiem," stāstīja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks - politiskais direktors Eduards Stiprais, piebilstot, ka jau vairākus gadus Lietuva ir lielākais Latvijas importa un eksporta partneris.

Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis pauda prieku par šo iesākto tradīciju. "Iepriekšējā gadā svinības Bauskā, Bauskas pilī, bija ļoti veiksmīgas. Šogad mēs svinības pārceļam uz Šauļiem. Tā ir ļoti simboliska vieta, jo Šauļi ir pilsēta, kas pārņēma savu nosaukumu no Saules kaujas," uzsvēra vēstnieks.

"Šī notikuma galvenais iemesls ir tuvināt latviešus un lietuviešus. Mēs neesam tikai kaimiņi, kas ir iesaistīti politiskā un ekonomiskā sadarbībā, bet mēs esam tautas, kurām ir vienas valodu saknes, līdzīgas kultūras tradīcijas. Ir ļoti labi apzināties, ka mēs neesam tikai trīs miljoni lietuviešu un divi miljoni latviešu, bet patiesībā kopā mēs esam pieci miljoni, un šādi pasākumi nostiprina šo izjūtu," pauda Degutis.

Baltu vienības dienai par godu koncertēs Lietuvas un Latvijas folkloras kolektīvi, būs prezentēti Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekti, kā arī notiks starptautiskais forums "Baltiskā vienība: komunikācijas perspektīvas", kuras laikā runās par Lietuvas un Latvijas sakariem un sadarbības uzturēšanas perspektīvām. Svētku laikā raidīs latviešu spēlfilmu "Sapņu komanda 1935", būs apskatāma foto izstāde "Esam kaimiņi" un pasākuma apmeklētājiem būs iespēja piedalīties interaktīvā tautas deju projektā "Lielvārdes josta".

Šīs dienas svinēšana, tajā piedaloties abu valstu augstām amatpersonām, ir viena no iniciatīvām, īstenojot Lietuvas-Latvijas sadarbības ziņojuma rekomendācijas un darbības plānus, kuri tapa 2011.gadā.

Baltijas vienotības dienu atzīmē, pieminot žemaišu un zemgaļu uzvaru Saules kaujā, kas notika 1236. gadā, sakaujot Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. Lietuvas Seims un Latvijas Saeima Saules kauju dienu - 22.septembri- par Baltu vienības dienu pasludināja 2000.gadā.

Savukārt rīt Mežotnes baznīcā un pilskalnā notiks Baltu vienības dienai veltīts pasākums "Ūdensvārdi", kas tiek organizēts ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Pasākums sāksies plkst.15.20 ar vēsturnieka Aigara Urtāna stāstījumu par avotiņa vēsturi pie Mežotnes avotiņa. Pēc tam sekos Rundāles un Pakrojas pašdarbības kolektīvu kopuzvedums "No zalkša līgavas līdz ūdensmeitai" Mežotnes pilskalnā".

Līdztekus no plkst.15.00 notiks dažādi pasākumi arī Mežotnes baznīcā. Paredzēta gan Rokišķu rajona Bavoriu leļļu teātra "CIZ" izrāde trīs daļās "Mēs nākam no pasakām", īsfilmas "Egle - zalkšu karaliene" skatīšanās, Sokrāta augstskolas lektora Daiņa Ozoliņa lekcija "Ūdens - pasaules pirmelements", Linkuvas kapelas priekšnesumi.

Plkst.17 sāksies grupas "Pērkonvīri" muzikāls uzvedums "Pērkonvīru pasakas", bet plkst.18 - deju apvienības "Dejas anatomija" uzvedums "3/4 ūdens". No plkst.19 līdz plkst.19.40 plānots meditatīvs koncerts "Ūdens vārdi" sveču gaismās, kuram skatītāji aicināti ņemt līdzi sveces un lāpas.

Bet plkst.19.40 paredzēts sveču un lāpu gājiens uz Mežotnes pilskalnu, kur plkst.20 gaidāma lielā ugunskura iedegšana pilskalnā.
Visa pasākuma laikā apmeklētajiem būs iespēja iegādāties siltu tēju, uz ugunskura vārītu zupu, kā arī iemēģināt roku maizes cepšanā. Labos laika apstākļos būs iespējams arī vizināties ūdensbumbās.


Написать комментарий