Daugavpils novadā noslēdzās mobilās mammogrāfijas izmeklējumi

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Portāls Gorod.lv jau vēstījis, ka šogad no maija līdz jūlija beigām Daugavpils reģionālās slimnīcas mobilais mammogrāfs atsāka izbraukumus uz Daugavpils novada pagastiem, tāpēc novada iedzīvotājas varēja veikt bezmaksas mammogrāfijas izmeklējumus un pārbaudīt savu veselības stāvokli

Daugavpils novada domes mājas lapa ziņo, ka Daugavpils reģionālās slimnīcas mobilais mammogrāfs ir bijis izbraukumos uz 19 Daugavpils novada pagastiem un izmeklējis 1 229 sievietes.

Pēc projekta vadītājas Ineses Matisānes vārdiem, krūts vēzis ir izplatītākā sieviešu onkoloģiskā slimība un galvenais pusmūža sieviešu priekšlaicīgas nāves iemesls. Projekta valstīs (Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā) mirstības koeficients identificēto pacientu vidū ir aptuveni 31%. Lai gan diagnožu koeficients ir līdzīgs citām ES valstīm, mirstības koeficients projekta valstīs ir daudz augstāks. Ir ļoti svarīgi atklāt krūts vēzi savlaicīgi – 90% gadījumu, diagnosticējot to agrīnā stadijā, iespējams saglabāt krūti un dzīves kvalitāti.

Šogad veikto pārbaužu rezultātā no Daugavpils novadā izmeklētajām 1 229 sievietēm, 127 sievietēm tika atklāta patoloģija: lokāla fibroze – 49 sievietēm (4,25%), difūza fibroze – 1 sievietei (0,09%), fibroadenoma – 28 sievietēm (2,43 %), cistas – 24 sievietes (2,08%), palielināti paduses limfmezgli – 14 sievietēm (1,21%) un vēzis tika konstatēts 11 sievietēm (0,95%). Veicot mobilā mammogrāfa izbraukumus Daugavpils novadā, tika konstatēts, ka uz izmeklējumiem ierodas sievietes, kas pēdējo reizi uz izmeklējumiem ir bijušas pirms pieciem gadiem vai pat senāk.

Atgādināsim, ka bezmaksas veselības pārbaudes tika veiktas projekta „Krūts vēža mūsdienīgu apzināšanas, profilakses agrīnas diagnostikas un ārstēšanas pasākumu attīstība Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pierobežā” ietvaros. Daugavpils reģionālās slimnīcas projekta budžets bija 537 393, 15 eiro (377 682,05 Ls).


Написать комментарий