Lietuvā grib atjaunot nāves sodu zvērīgās skolnieces slepkavības dēļ 1

foto: rus.ruvr.ru
foto: rus.ruvr.ru

Virkne Lietuvas tiesībsargājošo organizāciju pieprasa valstī atjaunot nāves sodu. 

Tas kļuva iespējams pēc 17 gadus vecās skolnieces izvarošanas un noslepkavošanas.

Lietuvas Seimā jau reģistrēts atbilstošs Kriminālkodeksa izmaiņu projekts. Par labojumu autoru kļuva deputāts Pjatras Grjažulis, kurš vada frakciju „Kārtība un taisnīgums”.

Paskaidrojuma rakstā, kuru parlamentārietis pievienoja labojumiem, parlamentārietis atzīmēja, ka „kriminogēnā situācija, noziedzības pieaugums un noziedznieku bezkaunība kļūst nevaldāma, sabiedrība nejūtas droši, tādēļ nāves soda atjaunošana ir viens no drošības sajūtas atjaunošanas pasākumiem”, - ziņo www.eurosmi.ru.

Saskaņā ar pēdējā socioloģiskā pētījuma datiem vairāk nekā 50% Lietuvas pilsoņu atbalstīja nāves soda atjaunošanas iniciatīvu. Respondenti piedāvāja izpildīt nāves sodu par īpaši cietsirdīgām slepkavībām, bērnu izvarošanu, bet dažos gadījumos arī par cilvēku tirdzniecību un narkotiku izplatīšanu.

Zvērīgā slepkavība, kura radīja sabiedrisko rezonansi Lietuvā, notika pagājušajā nedēļā. Par upuri kļuva 17 gadus vecā Paņevežas rajona skolniece. Iespējamie noziedznieki – vairāki jauni cilvēki, kuri jau bija tiesāti. Saskaņā ar izmeklēšanas darba versiju viņu nolaupīja meiteni, izvaroja, nogalināja, atstāja līķi mašīnā un aizdedzināja. Divi aizdomās turamie patlaban ir aizturēti. Tiesu orgāni sankcionēja viņu apcietināšanu.

Atgādināsim, ka Lietuvā nāves sods tika uz laiku apturēts 1996. gadā, bet to galīgi atcēla 1998. gada 21. decembrī. Šis labojums bija nepieciešams Lietuvas pievienošanās Eiropas Savienībai dēļ.


Написать комментарий

Ak, nabaga latviešu valoda!
Zērīgā skolniece tika noslepkavota. Vai tāpēc, ka zvērīgu cilvēku nogalina, vajadzētu piespriest nāvessodu?
Kas ir teikuma priekšmets, kas izteicējs, apzīmētājs un papildinātājs, kas vienlīdzīgi teikuma locekļi u.t.t. māca jau 4.klasē. Izskatās, ka žurnālisti tik tālu nav tikuši.