Pasaulslavenais Marks Rotko Daugavpilī iemūžināts arī monētā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā vēstīts, šodien, 25.septembrī tiek svinēta pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko 110.dzimšanas diena.

Viņš ir dzimis 1913.gadā Dvinskā, tādēļ mūsu pilsētniekiem ir ar ko lepoties. Viņam par godu tika laista klājā suvenīrmonēta, kuras prezentācija notika M.Rotko mākslas centrā.

Centra vadītājs Aleksejs Burunovs pateicās monētas dizaina autorei Līgai Čiblei, atzīmējot, ka viņi ātri atrada kopīgu valodu un izlēma, kāda būs suvenīrmonēta, kuras izveidošanu finansiāli atbalstīja Daugavpils pilsētas pašvaldība.

Jubilejas monētā, kas tika veltīta mākslinieka dzimšanas dienai, ir attēlots viņa portrets. Pēc A.Burunova vārdiem, dažādu pasaules valstu kolekcionāri esot izrādījuši interesi par šo monētu. Viens no viņiem ir iegādājies uzreiz 7 suvenīrmonētas – savai kolekcijai un draugiem.

Jubilejas monēta ir ļoti skaisti noformēta: atrodas caurspīdīgā kapsulā, kas ir ielikta košā aploksnē ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centra fotogrāfiju un logo zīmi. Centra vadītājs paziņoja, ka tirāža tiks papildināta atkarībā no pieprasījuma.

Aleksejs Burunovs pastāstīja portālam Gorod.lv, ka sākotnēji bija plānots monētas izveidei piesaistīt Latvijas banku, bet tas nenotika termiņu dēļ. Tomēr pastāv iespēja, ka Latvijas banka laidīs klajā Marka Rotko 120.dzimšanas dienai veltīto monētu.

Pēc monētas dizaina autores Līgas Čibles vārdiem, viņai bija dots konkrēts uzdevums: uz monētas vajadzēja attēlot M.Rotko portretu. „Mēs nebijām personīgi pazīstami, tādēļ pētīju materiālus internetā, muzejā. Man ļoti palīdzēja Farida Zaletilo, viena no viņas piedāvātajām fotogrāfijām atspoguļoja manas idejas saturu un kompozīciju”, pastāstīja Līga Čible.

M.Rotko veltīto suvenīrmonētu var iegādāties M.Rotko mākslas centrā, tā maksā 3,50 Ls.



Написать комментарий