Lielveikals ASV piedāvās tikai produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš

foto: fpmarket.ru
foto: fpmarket.ru

Lielveikals Bostonā, ASV plāno nākamgad sākt pārdot produktus, kuriem ir beidzies derīguma termiņš, ziņo bbc.co.uk.

Eksperimenta iniciators, uzņēmējs Dugs Rauhs uzskata, ka ir vismaz pieci produkti, kuri ir nekaitīgi pat tad, ja ir beidzies derīguma termiņš. Proti, tie ir kukurūzas čipsi, šokolāde, olas, jogurts un piens.

Saskaņā ar statistikas datiem, vien ASV tiek izmesti 40% produktu, galvenokārt tādēļ, ka ir beidzies to derīguma termiņš. Vienlaikus dažos gadījumos uz iepakojuma norādītais datums nozīmē vien to, ka pēc tā produkta garša būs sliktāka, nevis to, ka produkta lietošana būtu bīstama veselībai. Tas norādīts ziņojumā, ko sagatavojusi ASV nevalstiskā organizācija "Dabas resursu aizsardzības padome".

Pēc ziņojuma autores Danas Gundersas domām, diezin vai būtu iespējams saindēties, ēdot mēnesi vecus kukurūzas čipsus, taču par to „vecumu” varēs nojaust pēc garšas. Ja pievieno nedaudz eļļas un tos sasilda tosterā, tie atkal kļūs kraukšķīgi. Ja tie būs uzglabāti gaisa necaurlaidīgā konteinerā, tad čipsi saglabātu savas garšas īpašība ilgāk.

Pēc Gundersas teiktā, jogurti ir visnotaļ ēdami, ja tie sešas nedēļas ir glabāti ledusskapī. Viņa pati vienkārši noņem virsējo pelējuma kārtiņu. "Es ēdu jogurtus, kuru derīguma termiņš ir beidzies pirms vairākiem mēnešiem, un nekas nenotiek," skaidro eksperte.

Šokolāde var glabāties ļoti ilgi, piebilst Dana Gundersa, taču pēc kāda laika uz tās virsmas var izveidoties balta kārtiņa, kuru dēvē par "ziedēšanu". Parasti tas notiek, ja šokolādi glabā bez iesaiņojuma. Pēc profesores teiktā, tas nav pelējums, vien kristāliskie tauki, kuri esot absolūti nekaitīgi.

Pārāk ātri atkritumos nonākot arī olas. Pēc Minesotas štata universitātes pārtikas tehnoloģiju un drošības profesora Teda Labuza teiktā, tos temperatūrā, kas zemāka par pieciem grādiem, var glabāt trīs līdz piecas nedēļās.

Pārāk ilgi ledusskapī glabātam pienam var būt nepatīkama garša un smarža, uzskata profesors, taču tas nenozīmē, ka tas ir kaitīgs veselībai.

"Vienkārši neatstājiet piena paku atvērtu uz galda, lai tajā neiekļūtu mikrobi. Un neaizmirstiet ielikt ledusskapī pudeli vai paku uzreiz pēc tam, kad esiet ielējuši pienu. Glabājiet pienu apmēram divu grādu temperatūra un tas savas garšas īpašības saglabās daudz ilgāk," Skaidro profesors.


Написать комментарий