Fukusimā notika radioaktīvā ūdens noplūde

foto: rus.ruvr.ru
foto: rus.ruvr.ru

Avarējošā Japānas atomelektrostacijā „Fukusima–1” notika kārtējā radioaktīvā ūdens noplūde. 

Par to otrdien, 1. oktobrī ziņo Reuters aģentūra ar atsauci uz elektrostacijas kompāniju – operatoru.

Noplūde notika, pārsūknējot lietusūdeni, kas bija sakrājies stacijā, no viena rezervuāra uz otru. Pēc kompānijas Tokyo Electric Power Co (Tepco) pārstāvja vārdiem pagaidām ūdens piesārņojuma līmenis nav noteikts.

Septembra sākumā kompānija paziņoja par nodomu ieguldīt gandrīz pusmiljardu dolāru elektrostacijā uzglabājamā ūdens attīrīšanā un grunts ap staciju iesaldēšanā. Šo pasākumu misija ir novērst piesārņotā ūdens nokļūšanu Klusajā okeānā tā noplūdes gadījumā.

Par šāda projekta izstrādes iemeslu kļuva incidents, kurš AES notika 2013. gada augustā. Tad no stacijas ūdens rezervuāriem, kurus izmanto dzesēšanai, notika liela piesārņotā ūdens noplūde. Vēlāk pārbaudes laikā tika konstatēta sūce vēl vairākos rezervuāros un būtisks radiācijas līmeņa paaugstinājums vienā no stacijas posmiem.

Turklāt lielas radioaktīvā ūdens noplūdes notika arī agrāk. Kopā no avārijas brīža tika fiksēti pieci līdzīgi incidenti.

Avārija AES „Fukusima–1” notika 2011. gada martā. Tad zemestrīces un tam sekojošā cunami rezultātā izgāja no ierindas reaktoru dzesēšanas sistēmas. Radiācijas piesārņojuma dēļ nācās atstāt savas mājas 300 tūkst. cilvēku, kuri dzīvoja AES apkārtnē. Eksperti domā, ka avārijas seku likvidēšanai būs nepieciešami ne mazāk kā 40 gadi.


Написать комментарий