Japānas cīņa pret kvadriljons jenu parādsaistībām – premjers paaugstina PVN likmi

foto: expert.ru
foto: expert.ru

Japānas premjerministrs Sindzo Abe otrdien paziņojis par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu no 5% līdz 8%, lai tādejādi censtos samazināt pasaules trešās lielākas ekonomikas apjomīgās parādsaistības, vēsta aģentūra „Bloomberg”.

Tāpat Abe otrdien gatavojas arī prezentēt jaunu ekonomikas stimulēšanas programmu, kuras mērķis būs mazināt PVN likmes paaugstināšanas ietekmi uz tautsaimniecību.

Abes lēmuma radītā ietekme uz mājsaimniecībām būs aptuveni astoņu triljonu jenu (42,4 miljardu latu) apmērā, un tas būs trieciens patērētājiem, analīzē „Bloomberg”” ekonomisti

Lai gan pagaidām nav zināms, kas tiks ietverts Abes gatavotajā stimulēšanas programmā, eksperti uzskata, ka tas būs vērienīgs plāns, kas ietvers pabalstus zemus ienākumus gūstošajiem iedzīvotājiem un korporatīvās subsīdijas, lai attīstītu investīcijas un algas līmeņa pieaugumu.

Šobrīd Japānas parādsaistību apjoms ir 1,008 kvadriljoni jenu (5,5 triljoniem latu), kas ir rekordaugsts līmenis, kāds valstī līdz šim vēl nekad nav pieredzēts, vēsta aģentūra „Bloomberg””.


Написать комментарий