Vectēva mājas bēniņos atrastā mūmija izrādās viltojums

foto: berlin24.ru
foto: berlin24.ru

Mūmija, par kuras atrašanu Dipholcas pilsētā augustā vēstīja Vācijas laikraksti, izrādījusies viltojums – tās kauli izgatavoti no plastmasas, bet galvaskauss, šķiet, nozagts kādā medicīnas augstskolā.

Verdenas pilsētas prokuratūrā veiktās analīzes gan nav sniegušas atbildi uz jautājumu, kas un kādēļ izgatavojis šo mūmiju, un kā tā nonākusi kādas privātmājas bēniņos.

Par mūmijas atrašanu policijai ziņoja Dipholcas zobārsts Lucs Volfgangs Ketlers. Viņa pusaugu dēls bija kārtojis ģimenes mājas bēniņus un uzdūries dīvainai lādei ar ēģiptiešu hieroglifus atgādinošiem zīmējumiem. Konstatējot, ka lāde patiesībā ir sarkofāgs, bet tajā atrodas mūmija, nolemts tās izpētei piesaistīt speciālistus.

Lai gan vairāki no viņiem sākotnēji izteikuši versiju, ka mūmija varētu būt pat vairāk nekā 2000 gadu veca, tā nav apstiprinājusies. «Kad mēs to attinām, uzreiz sapratām, ka tas ir viltojums. Mūmijas kauli ir izgatavoti no plastmasas, taču klāti ar kādu vielu, kas apgrūtināja rentgena analīžu veikšanu,» stāstījis Verdenas prokuratūras darbinieks Lucs Gēbels. Viņš piebildis, ka galvaskauss gan esot īsts, taču vairākas pazīmes liecina, ka tas ir speciāli apstrādāts – šādus galvaskausus parasti izmanto medicīnas studenti.

Pēc šiem atklājumiem vēsturnieki un prokuratūras darbinieki interesi par mūmiju zaudējuši, taču Vācijas laikrakstos joprojām tiek izteikti dažādi minējumi par to, kā tā nokļuvusi privātmājas bēniņos. Ketlers atminējies, ka viņa tēvs pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados vairākkārt apceļojis Ziemeļāfriku, no kurienes, iespējams, arī atvedis mūmiju. Visticamāk, to izgatavojuši vietējie blēži, kas nodarbojas ar senlietu viltošanu un to tirgošanu lētticīgiem tūristiem.


Написать комментарий