Šodien svinama vispasaules smaidiņu diena

foto: freepik.com
foto: freepik.com

Katra oktobra pirmajā piektdienā pasaulē tiek atzīmēta Smaidu diena, kas šogad iekrīt 4.oktobrī.

To savulaik iedibināja kāds mākslinieks, kurš vēlējās savām vizītkartēm radīt kādu vienkāršu, pozitīvu, atmiņā paliekošu simbolu. Tā radās "smailiji" :)

Amerikāņu mākslinieks Hārvijs Bolls ne ar ko sevišķi neizcēlās profesionālajā mākslā - kritiķi ne īpaši cildināja gleznotāja lolojumus, un viņa gleznas objektīvi nav no tiem mākslas darbiem, kas vēsturē paliks kā nemirstīgi.

Toties nu jau diezgan droši var apgalvot, ka nemirstīgs ir Bolla radītais dzeltenais smaidošais aplītis, ko visi pazīst kā smaidiņu jeb smailiju. Mūsdienās bez smaidiņiem nav iedomājama virtuālā sarakste, un dzeltenais aplītis bieži tiek izmantots gan apģērbu apdrukā, gan tādu priekšmetu dizainā, kuriem jāvēsta par pozitīvām emocijām.

Smaidiņš radīts tālajā 1963.gadā, kad gleznotājs devās pasūtīt sev vizītkartes. Bolls vēlējās, lai uz viņa kartiņām būtu kāds vienkāršs un iepriecinošs simbols. Vizītkaršu dizains patika tik daudziem citiem cilvēkiem, ka sākās gluži vai smailiju "bums". Laikmetā, kad ieviesās internets, šķita pavisam organiski emociju ikonai - smaidam - izvēlēties tieši saulaino dzelteno krāsu.


Написать комментарий