Žanna Kulakova: Jaunai Daugavpils pilsētas domei jau mēnesi pilnvērtīgi jāstrādā, taču tas nenotiek

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Bijusī Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova iepriekšējās pilsētas domes vadības kritiku uzskata par žanra klasiku, kas pastāv vienmēr, viņa paziņoja portālam Gorod.lv.

„Visi nākamie vadītāji kritizē savus priekšgājējus, lai attaisnotu savu rīcību vai rīcības trūkumu. Ir pagājuši vairāk nekā trīs mēneši – laiks, kad pilsētas domei bija pilnvērtīgi jāstrādā, bet, cik man zināms, patlaban jauni projekti pašvaldībā netiek īstenoti.

Šobrīd realizētie projekti bija uzsākti mūsu vadības laikā, par ko toreizējā opozīcija deputāta P.Dzalbes personā mūs asi kritizēja. Viņš vienmēr bija neapmierināts ar to, ka tika ņemti kredīti, ka dažādi fondi un ministrijas apstiprināja projektus. Daugavpils nekad nekonkurēs ar Rīgu vai Ventspili, taču tas nenozīmē, ka mūsu pilsētai nav pilnvērtīgi jāattīstās, ka tajā nav jābūt normāliem ceļiem un lieliem kultūras objektiem.

Žēl, ka ir ieilguši tiks svarīga – jaunu tramvaju iegādes – projekta izpildes termiņi. Jaunie tramvaji jau sen varēja priecēt daugavpiliešus, un patīkami pārsteigtu šī gada pirmklasniekus. Iespējams, šeit tika iejauktas deputātu personīgās intereses. Nezinu, kāpēc viņi vaino mūsu Domi, jo viss vagonu saņemšanai nepieciešamais bija sagatavots jau augustā, pašvaldība bija uzvarējusi Satiksmes ministrijas lielajā konkursā. Tādēļ mums nav jāpārmet kāda interešu lobēšanā.

Vispār šajā gadījumā vainas uzvelšana kādam citam ir nekorekta: ja netiekat galā ar piegādes termiņiem, jāuzņemas par to atbildība. Tas jāzina arī Tramvaju uzņēmuma vadītājam, viņam ir pieredze šajā lietā.

Uzskatu, ka 100 dienu termiņš ir nepareizs. Manuprāt, jau pēc 2 mēnešiem var jautāt deputātiem par pirmajiem rezultātiem. Jo, plānojot darboties pašvaldībā, deputātiem no paša sākuma bija zināma pilsētā izveidojusies situācija un viņiem bija jābūt gataviem darbam. Priekšvēlēšanu kampaņa nav tikai skaisti vārdi, tā prasa potenciālā deputātu kandidāta gatavību uzreiz iesaistīties pašvaldības darbā.

Piemēram, es, tāpat kā jebkurš cits Daugavpils iedzīvotājs, ar nepacietību gaidu, kad apkures tarifs tiks samazināts par 50%, kaut arī saprotu, ka tas nav iespējams.

Ja ir solīta tarifa samazināšana par 50%, jābūt kādām darbībām, PAS „Daugavpils siltumtīkli” jāpiedāvā kādu jaunu projektu īstenošana, kuru rezultātā notiks tarifa samazināšana. Tarifu veido pieci kritēriji, viens no tiem ir tīklu modernizācija – tas, uz ko mēs tiecāmies un par ko tikām asi kritizēti. Tāpat to veicinātu administratīvo resursu samazināšana. Mēs savulaik izskatījām štata vienību nepieciešamību un rezultātā viena vienība tika likvidēta. Vislielākā iespēja samazināt apkures tarifu ir saistīta ar SC3 modernizāciju. Tas var patikt vai nepatikt, bet tas tā ir.

Interesanti, vai Domē izveidotā darba grupa apsekoja SC3 siltummaģistrāles, kuras ir ļoti vecas? Savulaik tās tika domātas lielas ķīmisko šķidru rūpnīcas vajadzībām, tādēļ liela apjoma caurulēm ir nepieciešams liels siltumenerģijas daudzums, par kuru maksā mūsu pilsētnieki.

Šobrīd nekas nopietns nenotiek, vien darbības imitācija. Visdrīzāk, pašreizējā vadība izmantos Repšes slaveno frāzi: „Politiķiem ir jāsola, nevis jāpilda solījumi”.

Laiks iet, jau mēnesi deputātiem jāstrādā pilsētas labā, taču mēs redzam tikai aktīvu kadru maiņu, savukārt Daugavpils attīstības labā nekas netiek darīts.

Tāpat ir žēl, ka netiek atbalstītas ieceres, kas ir saistītas ar uzņēmējdarbības attīstību Daugavpilī: pašreizējā pilsētas vadība ir atteikusies no forumu rīkošanas. Ar mani sazinās vairāki vietējie un Latvijas uzņēmēji, kuri cer uz šīs tradīcijas turpināšanu.

Pilsētas domes priekšsēdētājs J.Lāčplēsis kādā intervijā paziņoja, ka uzņēmējiem jāpiešķir bonusi par jaunu darba vietu radīšanu. Bet kā šīs darba vietas var tikt radītas, ja uzņēmējiem nav iespējas slēgt jaunus līgumus?

Manuprāt, mūsu vadības laikā notika Daugavpils pilsētas ekonomiskais izrāviens, par ko liecina vairāki rādītāji. Mūsu pilsēta kļuva atpazīstama, pateicoties dažādiem pasākumiem – forumiem, starptautiskajam čempionātam snūkerā utt. Republikas presē par mums rakstīja kā par pilsētu ar perspektīvu un veiksmīgu tēlu. Tādēļ novēlu pašreizējiem deputātiem, beidzot, pievērsties savu tiešo pienākumu pildīšanai un veicināt Daugavpils attīstību”, uzskata Ž.Kulakova.


Написать комментарий