R. Eigims: Par piedāvāto valsts budžeta variantu es nebalsošu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā portālam Gorod.lv paziņoja Saeimas deputāts Rihards Eigims, ja valsts budžets tiks iesniegts apstiprināšanai tādā veidā, kādā atrodas patlaban, viņš balsos „pret” pat tad, ja citi frakcijas deputāti balsos „par”.

R. Eigims paskaidroja, ka uz šo brīdi budžets ir tāds, ka viņam kā cilvēkam, kuram savas balsis atdeva daudzi vēlētāji, vienkārši nav tiesību piekrist tam, kas un kādos apjomos ir iekļauts galvenajā valsts finanšu dokumentā nākamajam gadam.

„Ceturtdien, 24. oktobrī pie Saeimas ēkas notika pedagogu pikets. Fakts, ka valdība piespiež cilvēkus, kuriem jāmāca mūsu bērni, piketēt, tikai apstiprina mana pieņemtā lēmumu pareizību nebalsot par piedāvāto valsts budžeta variantu.

Nav izslēgts, ka ar savu nodomu neatbalstīt valsts budžetu es nebūšu vientuļš: pastāv varbūtība, ka valdošie neiegūs nepieciešamo deputātu atbalstu 2014. gada budžeta pieņemšanai, ja dokuments netiks koriģēts, ņemot vērā pārējo tautas kalpu priekšlikumus.

Uz šo brīdi piedāvātajā valsts budžeta variantā mani absolūti neapmierina plānotās pedagogu algas. Tāpat es nepiekrītu plānotājām subsīdijām zemniekiem un sociālajām garantijām, kuras pavisam neatbilst iepriekš ieteiktajām.

Tāpat es nebalsošu par šādu budžetu arī atsevišķu jautājumu dēļ. Pēc Daugavpils teātra valdes locekles Ritas Strodes lūguma mēs piedāvājām paredzēt budžetā gada dotāciju teātrim 70 tūkst. latu apmērā. Ja mēs runājam par latviešu valodas un kultūras popularizāciju, bet Daugavpils teātris veido uzvedumus trīs valodās – latviešu, latgaliešu un krievu, tad šī summa ir pilnībā izskaidrojama. Bet budžetā mūsu teātrim pagaidām ir iekļauti tikai 25 tūkst. latu. Runājot par šāda lēmuma iemesliem, Valdis Dombrovskis man paziņoja, ka tas nav viņa lēmums, bet frakcijas „Vienotība” jaunā sastāva lēmums.

ZZS iesniedza vairāk nekā 80 priekšlikumus par tā vai cita finansējuma iekļaušanu valsts budžetā dažādiem mērķiem, kuru skaitā ir sociālās izmaksas, dotācijas ceļu uzturēšanai un remontam, pedagogu algas utt. Bet kā es sapratu, puse no šiem priekšlikumiem pat netika izskatīta. Iespējams, ka valdošie vēl mainīs savu pozīciju, jo budžets otrajā lasījumā tiks izskatīts 6. novembrī”, – pavēstīja R. Eigims.


Написать комментарий