Latvijā līdz šim nolaupīts un noslepkavots viens bērns; vienu mēģinājusi pārdot paša māte, vēsta policija

foto: infosmi.net
foto: infosmi.net

Latvijā līdz šim bijis viens reāls bērna nolaupīšanas gadījums ar traģiskām sekām, vienu bērnu internetā mēģinājusi pārdot pati māte, bet trīs cilvēki vienkārši ar viltus sludinājumu par bērnu pārdošanu bija nolēmuši ”pajokot”, liecina Valsts policijas apkopotā statistika.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka reāls nolaupīšanas gadījums ar traģiskām sekām noticis 2004.gada 31.martā, kad ap plkst.19 Brasas un Madonas ielas krustojumā tika nolaupīts pusaudzis, kurš pastaigājās ar suni.

Kā liecina ziņu arhīvu dati, nolaupītais bija kāda uzņēmēja 14 gadus vecais dēls, kurš bija izgājis pastaigāties ar suni, bet tad saķerts un ievilkts automašīnā. Par viņa atdošanu tika pieprasīta sākotnēji 50 000 latu atlīdzība. Jaunietis nogādāts iepriekš izīrētā garāžā Juglā, kur tika turēts divas nedēļas līdz noziedznieku aizturēšanai. Šajā laikā vecākiem bija nosūtīti vairāki desmiti īsziņu ar rīkojumiem, ko darīt un kas notiks ar dēlu, ja viņi vērsīsies policijā. Jaunietis pēc nolaupīšanas periodiski ticis sazāļots ar dimedrola tabletēm, bet vēlāk - nogalināts.

Par notikušo tika sākta krimināllieta un 2007.gadā bijušajam policijas darbiniekam Sergejam Daņiļinam tika atstāts spēkā iepriekš piespriestais mūža ieslodzījums. Par slepkavības atbalstīšanu un ķīlnieka sagrābšanu ar 18 gadus ilgu brīvības atņemšanu tika notiesāts Jurijs Šabaļins, bet Aleksejs Ņefjodovs tika apsūdzēts neziņošanā par noziegumu un viņam piespriesti trīs gadi ieslodzījumā.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse, par bērnu tirdzniecību tika sākts kriminālprocess, kad 2006.gadā kāda deviņpadsmit gadus veca sieviete no Tukuma ar interneta starpniecību mēģināja par 2000 latiem pārdot savu septiņus mēnešus veco meitiņu.

Par to apsūdzība tika uzrādīta Tukuma iedzīvotājai Anastasijai Opaļeiko. Zemgales apgabaltiesa 2007.gada 14.septembrī viņu sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, nosakot viņai pārbaudes laiku uz diviem gadiem, taču spriedumu vēlāk pārsūdzēja gan Opaļeiko advokāts, gan arī prokurore. Augstākā tiesa 2008.gada 3.aprīlī Zemgales apgabaltiesas spriedumu nemainīja. Tas netika pārsūdzēts un stājās spēkā, portālam 'Delfi" sacīja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Virse informēja, ka policijā reģistrējusi vēl gadījumu, kad trīs personas - divas nepilngadīgas un viena pilngadīga, vienkārši nolēmušas pajokot un ievietoja sludinājumus, ka pārdod bērnu. Šeit bija sākts procesi par huligānismu un lieta nodota tiesai.

Pēc viņas ietiktā, attiecībā uz bērnu iespējamo nolaupīšanu vēl iespējams runāt par tiem gadījumiem, kad vecāki nespēj "sadalīt" bērnu un viens vai otrs šo bērnu paņem pie sevis bez otra piekrišanas, aizved pie sevis uz ārzemēm un tamlīdzīgi. Arī tādi gadījumi ir, taču to skaits nav ļoti liels.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas sākumā globālu uzmanību bija pievērsusi Grieķijas romu apmetnē atrasta blonda meitenīte un viņas bioloģisko vecāku identitāte, un iespējamā atrašanās vieta.

Varas iestādes noskaidroja, ka mazās Marijas māte ir romu izcelsmes sieviete no Bulgārijas, kura ceturtdien paziņojusi, ka vēlas atgūt savu bērnu, informē "Daily Mail".

Trīsdesmit piecus gadus vecā Saša Ruseva ir desmit bērnu māte un apgalvo, ka Mariju nevis pārdevusi, bet gan vēl zīdaiņa autiņos esošo meitu atstājusi pie istabas biedrenes Grieķijā, nevarot atļauties noformēt dokumentus, lai meitenīti aizvestu uz Bulgāriju. Tiesa, Saša jau ir bijusi divreiz arestēta par bērnu pārdošanas mēģinājumiem, abas reizes gan izbēgot no soda.


Написать комментарий