Istras leļļu teātris sniedz viesizrādes Lietuvā

foto: ludza.lv
foto: ludza.lv

Ludzas novada pašvaldība un Rokišķu pašvaldība (Lietuva) ir seni draugi un sadarbības partneri.

Šīs sadarbības ietvaros notiek dažādas aktivitātes, tai skaitā kultūras jomā. Rokišķu publiskā bibliotēka vairākus gadus pēc kārtas organizē leļļu teātru festivālus, uz kuriem aicina arī draugus no Latvijas, informē Lūdzas novada portāls.

Tā lūk, 2012. gadā Istras pagasta leļļu teātri „TEREMOK” pirmo reizi Rokišķu draugi uzaicināja uz XXVI reģionālo leļļu teātru festivālu „Kad atdzīvojas lelles”, kur parādīja divas īsas pasakas krievu valodā. Šogad leļļu teātris atkal tika uzaicināts uz kārtējo leļļu festivālu Rokišķos, kur piedalījās ar divām pasakām lietuviešu valodā, un tas bija liels pārsteigums festivāla organizatoriem. Bērni Lietuvā nesaprot krieviski, tāpēc arī nolēmām, ka festivālā jāpiedalās ar izrādēm lietuviešu valodā. Pārtulkot pasakas palīdzēja kolēģi no Šauļu bibliotēkas. Pēc bērnu smiekliem un skaļiem aplausiem bija skaidrs, ka bērniem izrādes ļoti patika.

Kā stāsta Istras pagasta bibliotēkas vadītāja Jelena Kreminska, doma par šāda teātra izveidi pagasta bibliotēkā radās sakarā ar to, ka Istrā ir vidusskola un bērnudārzs, tas nozīmē, ka ciematā ir daudz bērnu. "Sakarā ar to, ka mēs atrodamies diezgan patālu no Ludzas un Rēzeknes, ne visiem vecākiem ir iespēja aizvest savus bērnus uz pasākumiem, kas domāti bērniem. Teātra izveide izrādījās ļoti labs risinājums. Par teātra aktieriem kļuva bibliotēkas lasītāji: pieci skolēni un pieci pieaugušie. Teātra repertuārā ir 14 pasaku uzvedumi. Visus teātra rekvizītus darinām paši.

Mums ir liels gandarījums, kad redzam, ar kādu prieku bērni skatās mūsu iestudētās izrādes. Istras bibliotēkas leļļu teātra darbība pierāda to, ka, lai izdarītu kaut ko interesantu un nozīmīgu ne vienmēr ir nepieciešami lieli līdzekļi un ģeniālas dotības, ir tikai vajadzīga liela gribēšana, entuziasms un, protams, neatlaidīgs darbs.

Šogad man kā leļļu teātra vadītājai un režisorei bija iespēja piedalīties Rokišķu vakarskolas organizētajā konferencē projekta „European readers club-effective etnic-cultural and socio-economic reception and integration of migrant communities into the receiving society”( Nr. 2011-1-PL1-GRU06-193232) ietvaros. Šīs tikšanās laikā varēju dalīties savā darba pieredzē un dzirdēt arī draugu interesanto darba pieredzi, kas noteikti noderēs manā darbā".


Написать комментарий