SIA „Daugavpils ūdens” pastāstīja par riskiem, kuri varētu rasties sakarā ar lēmumu par projekta sadārdzinājuma samazināšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā vēstīts, oktobra beigās darba grupa deputāta Jevgeņija Careva vadībā iesniedza pirmo atskaiti par SIA „Daugavpils ūdens” pārbaudi. 

Dome pieņēma lēmumu atkārtoti izsludināt divus konkursus par SIA „Daugavpils ūdens” ūdensapgādes sistēmu attīstību (III kārta), lai samazinātu projekta sadārdzinājumu.

Portāls Gorod.lv griezās pie SIA „Daugavpils ūdens” Attīstības nodaļas vadītāja Alekseja Semjonova, lai noskaidrotu, kā tiek veikti darbi projekta ietvaros, vai atkārtotu iepirkumu rezultātā projekts varētu vēl vairāk sadārdzināties, un kā mēģinājums ietaupīt ietekmēs kvalitāti.

A.Semjonovs paziņoja, ka ar Domes lēmumu uzņēmumam esot uzdots izsludināt atkārtotus iepirkumus par konkursa „Ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu paplašināšana un rekonstrukcija saskaņā ar FIDIC iekārtu piegādes un projektēšanas-būvniecības darbu līguma noteikumiem (Dzeltenā grāmata)” otro un ceturto daļu. Minētā konkursa kopējās izmaksas ir 4 198 706,52 lati.

Tika uzdots atkārtoti izsludināt iepirkumu par konkursa pirmo daļu – tīklu rekonstrukciju Jaunajā Forštadtē, Cēsu un Fabrikas ielās. Minēto konkursu uzvarēja SIA „RBSSKALS Būvvadība”, kura piedāvāja veikt darbus par 498 586.36 latiem, savukārt bija plānots, ka darbi varētu tikt veikti par 332 134.08 latiem.

Tika atļauts noslēgt līgumu par iepirkuma otro daļu – kolektoru rekonstrukciju. SIA „RBSSKALS Būvvadība” uzvarēja šajā lotē, piedāvājot veikt darbus par 2 449 878.98 latiem, bija plānots, ka šie darbi izmaksās 2 893 460.82 latus  

Jauns konkurss tiks izsludināts sakarā ar iepirkuma trešo daļu, kuras ietvaros tiks rekonstruēts esošais kanalizācijas spiedvads pāri Daugavas un Lauceses upēm. Lēmums par jaunā konkursa izsludināšanu tika pieņemts, jo SIA „RBSSKALS Būvvadība” piedāvātā zemāka līgumcena 670 493.18 latu apmērā bija daudz lielāka par plānotiem izdevumiem – 389 435.17 latiem.

Tika atļauts noslēgt līgumu par iepirkuma ceturto daļu (spiedienkanalizācijas rekonstrukciju) un līgums tika noslēgts pirms dažām dienām. Darbus par 579 748 latiem veiks SIA „Binders” (tika plānots, ka darbi izmaksās 713 425.06 latus).

Komentējot projekta realizācijas gaitu, Aleksejs Semjonovs paskaidroja, ka sākotnēji iepirkumus veica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, bet līdz ar E.Sprūdža iecelšanu amatā tika nolemts, ka iepirkumus izsludinās pats uzņēmums un tas tika izdarīts 2012.gada novembrī.

Konkursa rezultāti tika paziņoti 2013.gada jūnijā, pēc kā uzņēmums griezās pašvaldībā pēc atļaujas slēgt līgumus. Pēc A.Semjonova vārdiem, aizvadītajā nedēļā Domes pieņemtais lēmums bija jāpieņem agrāk, tāpēc dažu darbu veikšana projekta ietvaros nebija iespējama.

„Es nekritizēšu un nevērtēšu Domes lēmumu par jaunu iepirkumu izziņošanu, jo šajā gadījumā nav iespējams pieņemt absolūti pareizu lēmumu. Labi, ka jautājums tika atrisināts. Darbi projekta ietvaros jāpabeidz 2015.gada vasarā, un pagaidām nav informācijas, ka nepieciešamības gadījumā ministrija atļautu pagarināt šo termiņu. Jebkurš jauns iepirkums ir saistīts ar riskiem, ar termiņa pagarināšanas nepieciešamību sakarā ar sūdzībām. Galvenā problēma šajā gadījumā ir termiņi. Caurskatīsim konkursa dokumentāciju, būvniecības termiņi tiks samazināti, tādēļ nav zināms, vai konkursā piedalīsies pietiekams pretendentu skaits, kuri vēlēsies uzņemties darbu veikšanu un piedāvāt zemāko līgumcenu. Kā zināms, jo mazāka ir konkurence, jo mazāk iespēju saņemt zemāko piedāvājumu, tādēļ pastāv iespēja, ka ietaupīt nesanāks”, atzīmēja A.Semjonovs.

Tāpat uzņēmuma speciālists norādīja, ka pirms jaunu konkursu izsludināšanas jāizpilda darba grupas ieteikumi un jāatrisina daži jautājumi par darbu veikšanai nepieciešamiem materiāliem. Darba grupa atzīmēja, ka varētu tikt izmantoti lētāki materiāli. A.Semjonovs paskaidroja, ka šajā gadījumā runa ir par kanalizācijas cauruli zem Daugavas. Tika plānots, ka tā būs no čuguna un kalpos aptuveni 90 gadus. Izpildot darba grupas rekomendācijas, tiks izskatīta iespēja izmantot plastmasas cauruli, kuras kalpošanas laiku nevar prognozēt.

Uzņēmuma speciālisti ziņos pilsētas mēram, kad viņš atgriezīsies no komandējuma, par iespējamiem riskiem un iespējamu notikumu attīstību. Kad tiks atrisināti visi jautājumi, lēmums tiks nosūtīts ministrijai, un, ja tiks saņemta atļauja, izsludinās jaunus konkursus.

„Līdzīga situācija ar projekta sadārdzinājumu bija izveidojusies arī projekta II kārtā. Sadārdzinājums sāka veidoties jau ministrijas izsludināto iepirkumu rezultātā, kad ar pašvaldību bija panākta vienošanās, ka tā uzņemsies papildizdevumus un projekts tiks realizēts. Acīmredzot pašreizējai Domes vadībai ir cita pieeja, cerams, kā tā būs pareiza. Vēlos atkārtot, ka Domes lēmums tika pieņemts vēlāk, nekā bija nepieciešams: būtu labāk, ja mēs agrāk saņemtu atļauju līgumu slēgšanai iepirkumu daļās, kurās sadārdzinājuma nav, un vēlāk tiktu risināti pārējie jautājumi. Cerams, ka projekta realizācija tiks veiksmīgi turpināta”, pastāstīja A.Semjonovs.


Написать комментарий