Vērienīgās NATO mācības Latvijā vēros arī Rasmusens un Baltijas valstu prezidenti

Ādažu bāze Foto: Aizsardzības ministrija
Ādažu bāze Foto: Aizsardzības ministrija

Nākamnedēļ vizītē Latvijā ieradīsies NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens un Igaunijas un Lietuvas prezidenti, kuri viesosies Ādažos, lai apmeklētu NATO Reaģēšanas spēku mācības Steadfast Jazz 2013.

Vērienīgās alianses mācības, kas notiks Latvijā un Polijā, sāksies jau sestdien, 2. novembrī, un ilgs vienu nedēļu. Tajās piedalīsies 6000 dalībnieki un tiks pārbaudītas un apmācītas NATO Reaģēšanas spēku vienības un to komandieri, informē Aizsardzības ministrija (AM). "Mācību mērķis ir apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus, kas ir augstas gatavības un tehnoloģiski attīstīti daudznacionāli spēki, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju komponenti," norāda Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hans Lotārs Domroze.

Vienlaicīgi ar mācībām Steadfast Jazz Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisināsies arī mācības Baltic Host 2013. Tās ir štāba mācības, kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību.

Valsts prezidents Andris Bērziņš ar Rasmusenu tiksies trešdien, 6. novembrī, Melngalvju namā. Vēlāk Ādažu kultūras centrā ar Rasmusenu tiksies visi trīs Baltijas prezidenti. Pēc tikšanās notiks Rasmusena, Bērziņa, Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites un Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa kopīga preses konference, pēc kuras augstie viesi dosies vērot mācību norisi, liecina Valsts prezidenta darba kārtība.

Ceturtdien, 7. novembrī, Valsts prezidents Bērziņš dosies uz Poliju, kur Dravsko Pomorskie poligonā pēc īpaša Polijas prezidenta Broņislava Komorovska uzaicinājuma vēros mācību norisi.

Steadfast mācības tiek rīkotas, ņemot vērā NATO interesi augstā gatavībā uzturēt savstarpēji savietojamus spēkus. Līdz šim ir rīkotas 17 šādas mācības, kas norisinājušās 14 valstīs. To mērķis ir gūt apstiprinājumu, ka NATO Reaģēšanas spēki ir spējīgi risināt jebkuru situāciju jebkuros apstākļos.


Написать комментарий