Skolēni iepazīst lauku uzņēmējdarbību

foto: ludza.lv
foto: ludza.lv

Viena no SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” pēdējā laika prioritātēm ir darbs ar skolu jauniešiem, informē Ludzas novada portāls.

Lai skolēniem, kuriem pēc dažiem gadiem būs jāizvēlas profesija, būtu priekšstats arī par iespēju uzsākt savu saimniecisko darbību, ir svarīgi veikt informatīvos pasākumus par uzņēmējdarbības iespējām lauku teritorijās, parādīt veiksmīgas uzņēmējdarbības piemērus savos novados. Ar šādu mērķi 2013. gada 11. oktobrī SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” Ludzas konsultāciju birojs Ludzas, Kārsavas, Zilupes un Ciblas novadu pamatskolu audzēkņiem rīkoja pasākumu „Uzņēmējdarbības laukos popularizēšana vispārizglītojošās skolās”. Pasākumā piedalījās 6.-9. klašu audzēkņi no 8 skolām, kopumā 33 skolēni.

Pasākums sākās pie mājražotājas Ināras Miezītes, Ciblas novada Līdumnieku pagasta „Grunduļos”, uz kurieni novadu skolēni ieradās kopā ar sava novada lauku attīstības konsultantu. Ināra Miezīte ir profesionāla konditore, kas ir uzsākusi savu saimniecisko darbību, reģistrējoties kā mājražotāja. Saimniecībā tiek gatavotas konfektes, tortes, pīrāgi un sieri. Skolēniem tika stāstīts, kā konfektes tiek gatavotas, kā tās tiek dekorētas, cik ilgu laiku aizņem konfekšu pagatavošana. Bija iespēja arī apskatīt konfekšu sastāvdaļas, nogaršot to pamatmasu un degustēt trīs veidu Ināras pagatavotās konfektes. Jauniešus pārsteidza fakts, ka tik krāšņas un garšīgas konfektes ir iespējams pagatavot mājas apstākļos.

„Grunduļos” audzē arī vairāk kā 30 dekoratīvo un pasta baložu šķirnes, kuras bija iespējams apskatīt saimniecības apmeklējuma laikā. Noslēgumā viesmīlīgie mājas saimnieki cienāja skolēnus ar ārstniecības augu tēju un Ināras gatavotajiem našķiem.

Kā nākamā tika apmeklēta ZS „Arnīši” Kārsavas novada Mērdzenes pagastā, kas nodarbojas ar graudkopību. Saimniecības īpašnieks Lauris Puļs uzsācis saimniecisko darbību kā jaunais lauksaimnieks, ir ņēmis dalību ES atbalsta pasākumos „Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem” un „Lauku saimniecību modernizācija”. Projektu ietvaros tika iegādāta augsnes apstrādes tehnika. Lauris labprāt dalījās pieredzē, atbildēja uz skolēnu interesējošiem jautājumiem. Saimniecībā tika apskatīta arī dažāda augsnes apstrādes tehnika. Lauris skaidroja, kad un kāpēc konkrētā tehnika tiek pielietota graudu audzēšanas procesā.

Trešā saimniecība, kas brauciena laikā tika apmeklēta, ir ZS „Margrietiņas” Kārsavas novada Mērdzenes pagastā. ZS „Margrietiņas” nodarbojas ar gaļas liellopu audzēšanu. Arī šīs saimniecības īpašnieks Normunds Noviks ir startējis ES atbalsta programmās „Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem”. Projekta ietvaros tika iegādāta tehnika un gaļas liellopu telītes. Normunds stāstīja, kā ir uzsācis savu saimniecisko darbību, ar kādām grūtībām saskāries, kādi riski pastāv, darbojoties gaļas liellopu nozarē. Skolēniem bija arī iespēja apskatīt Normunda ganāmpulku, sevišķi interesanti tas bija tiem jauniešiem, kas gaļas liellopus dzīvē redzēja pirmo reizi.

Pēc saimniecību apmeklējuma Mērdzenes tautas namā skolēniem bija paredzētas aktivitātes darba grupās. Pirmā grupa darbojās ar graudaugiem. Pēc graudaugu paraudziņiem jauniešiem vajadzēja uzminēt graudaugu nosaukumus. Otrajai darba grupai pēc bildēm vajadzēja atpazīt ārstniecības augus, kurus pēc tam bija iespējams apskatīt klātienē, uzzināt to pielietojumu un, ja bija tāda vēlme, arī paņemt līdzi mājās. Savukārt trešā darba grupa izmēģināja savas slaukšanas prasmes ar govs tesmeņa modeļa palīdzību.

Pasākuma noslēgumā tika apbalvoti veiksmīgākie un atjautīgākie skolēni, kā arī drošākam mājupceļam visiem tika uzdāvināti atstarotāji ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” logo.

Jāatzīst, ka skolēnu ieinteresētība bija liela, tika iepazītas vietējās saimniecības, gūta jauna informācija. Tika izteikta vēlme šāda veida pasākumus apmeklēt arī turpmāk. Brauciena laikā pozitīvas emocijas un jaunus iespaidus guvām arī mēs- Ludzas konsultāciju biroja kolektīvs. Tāpēc vēlamies pateikties visiem pasākuma dalībniekiem par izrādīto interesi. Liels paldies arī Ludzas, Zilupes un Ciblas novada pašvaldībām par piešķirto bezmaksas transportu. Paldies par viesmīlīgo uzņemšanu Inārai un Valfrīdam Miezīšiem, Laurim Puļam, Normundam Novikam un Mērdzenes tautas nama vadītājai Intai Nogdai. Lai jums visiem arī turpmāk vēlme saimniekot dzimtajā novadā, prieks un lepnums par paveikto un daudz jaunu ieceru!


Написать комментарий