Pretrunīga zinātne: ASV ieviestas elektroniskās mugursomas tarakāniem

foto: backyardbrains.com
foto: backyardbrains.com

ASV kompānija "Backyards Brains" sestdien laidusi klajā "elektronisku mugursomu", kuru var pievienot tarakānam. Ierīce ļauj vadīt tā kustības, izmantojot aplikāciju mobilajā telefonā, raksta bbc.co.uk.

"Roboroach" veidotāji cer, ka ar tā palīdzību izdosies ieinteresēt bērnus par neirobioloģijas apgūšanu. Taču daži zinātnieki "Backyard Brains" izstrādni uzskata par neētisku un cietsirdīgu attiecībā pret kokaiņiem.

Lai uzstādītu elektronisko mugursomu, tarakānus vispirms sastindzina, iegremdējot ledainā ūdenī, bet pēc tam ar smilšpapīru notīra mīksto galvas pārsegumu.

Pēc tam ar adatu tarakāna krūtīs iedzīvina elektrodus. Turklāt kukainim nogriež ūsiņas, kuras aizvieto ar vadiem.

Tarakāna mugurai pievieno raidītāju, un tad, izmantojot aplikāciju mobilajā telefonā, tā kustības var virzīt vai nu pa labi, vai arī pa kreisi.

Starp citu, pasaulē ir apmēram 4600 tarakānu sugas un tikai 30 no tām tiek uzskatītas par parazītiem. Vismazākais tarakāns ir tikai 0,33 mm garš un dzīvo skudru pūžņos, savukārt lielākais sver 30 gramus un ir teju astoņus centimetrus garš.

Viens no "Roboroach" pretiniekiem, Kvīnsas universitātes filozofijas profesors Maikls Allens ir noraizējies par to, ka ierīce var radīt priekšstatu par dzīvām būtnēm kā par bezemociju instrumentiem un mehānismiem, kā arī provocēt neprofesionālus veikt nepārdomātus eksperimentus ar dzīvām būtnēm.

Tarakānu mugursomu veidotāji saņem vēstules, kurās rakstīts, ka ierīce pārvērtīs bērnus par psihopātiem.

Pēc kompānijas pārstāves teiktā, no neiroloģiskiem traucējumiem drīzumā cietīs līdz 20% Zemes iedzīvotāju, tādēļ skolnieki var iespējami ātrāk iepazīties ar zinātni, kas pēta šīs saslimšanas. Kompānijas pārstāve uzsvēra, ka pret kukaiņiem izturas humāni, savukārt elektroniskā mugursoma tiem nerada sāpes.

"Roboroach" maksā 99 ASV dolārus.


Написать комментарий