Visaginas mērs: Ja AES būs drošas, mums visiem pietiks vietas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Visaginas pilsētas (Lietuva) mērs Daļa Štraupaite, kura Daugavpilī 15. novembrī piedalījās diskusijā par trīs atomelektrostaciju būvniecību Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā, ar portālu Gorod.lv dalījās ar savu viedokli par AES būvniecības nepieciešamību un atomenerģijas izmantošanas priekšrocībām elektroenerģijas ražošanā.

„Baltkrievi būvē savu atomelektrostaciju 50 km attālumā no Viļņas un, ja tā būs droša, tad arī Baltkrievijas (Ostrovickas) un Visaginas AES papildinās viena otru (tai skaitā iekļausies zaļās enerģētikas sistēmā), un mums visiem pietiks vietas. Galvenais, lai tiktu būvētas drošas AES, lai speciālisti būtu par tām atbildīgi. Iespējams, ka Eiropas Savienība varētu palīdzēt Baltkrievijai, kura neietilpst ES sastāvā, ieviest papilddrošības elementus. Baltkrieviem novēlu, lai viņu AES būtu droša, un, lai viņi panāktu to, ko mēs esam panākuši Eiropā”, – atzīmēja D. Štraupaite.

Visaginas mērs atzīmēja, ka trim valstīm – Igaunijai, Latvijai un Lietuvai, kuras kopā plāno būvēt AES Lietuvā, ir labi jāapzinās atbildība, kuru tās uzņemas, jo tas ir ļoti svarīgi tādēļ, ka daži politiķi dažkārt uzvedas bezatbildīgi.

„Jādomā par cilvēkiem: ja mēs nebūvēsim Visaginas atomelektrostaciju, mēs drīz maksāsim 1 litu par elektroenerģijas kilovatu. Mēs pie tā nonāksim, jo pie mums nav ne pietiekama Saules daudzuma, ne vēja daudzuma, lai no tiem iegūtu elektroenerģiju. Alternatīvā jeb zaļā enerģētika var pastāvēt kopā ar atomenerģētiku, tad var regulēt cenas. Domāju, ka Lietuvai jābūvē AES. Turklāt mēs aizveram Ignalīnas staciju un paliekam par valsti bez atomenerģētikas. Būvēt AES Lietuvā ir izdevīgi, bet galvenais, lai tā būtu droša. Ir pierādīts, ka vislētākā enerģija ir atomenerģija, un ar lētu elektroenerģiju var uzlabot cilvēku dzīvi, veicināt darba vietu radīšanu (tikai Visaginas AES būvniecībā strādās apmēram 6 tūkstoši cilvēku) un uzņēmējdarbības attīstību”, – paziņoja D. Štraupaite.  

Savu pārliecību par AES būvniecības nepieciešamību Lietuvas pilsētas mērs pamatoja ar to, ka šogad Ignalīnas AES aprit 30 gadi, un šajā laikā ir izpētīta statistika, veikti zinātniskie pētījumi, kuri pierāda, ka daba atjaunojas. Turklāt D. Štraupaite uzsvēra, ka galvenais AES būvniecībā ir drošība, un novēlēja Baltkrievijas pusei gūt nepieciešamo atbalstu un uzbūvēt savu AES pēc Eiropas standartiem.


Написать комментарий