Vairāk nekā puse eirozonas valstu iedzīvotāju atbalsta vienoto valūtu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vairāk nekā puse jeb 57% eirozonas valstu iedzīvotāju vērtē, ka eiro valūta viņu valstij ir laba lieta, savukārt 68% aptaujāto domā, ka eiro ir laba lieta Eiropas Savienībai, liecina šogad oktobrī veiktās Eirobarometra aptaujas dati.

Tomēr vērojamas būtiskas atšķirības eirozonas valstu iedzīvotāju vidū. Kiprā un Portugālē mazāk nekā puse aptaujāto iedzīvotāju domā, ka eiro ir laba lieta viņu valstij, bet pārējās eirozonas valstīs vairāk nekā puse iedzīvotāju vērtē vienoto Eiropas valūtu kā labu lietu valstij, ziņo "Nozare.lv".

Vispozitīvākie ir Īrijas, Luksemburgas, Somijas, kā arī Vācijas iedzīvotāji.

Būtiski audzis atbalsts eiro Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā, kas pašlaik ir jaunākā eirozonas dalībniece. Salīdzinājumā ar iepriekšējo - 2012.gadā veikto - aptauju Igaunijā eiro pozitīvi vērtējošo īpatsvars audzis par 12 procentpunktiem - līdz 58%. Savukārt Grieķijā novērots vislielākais atbalsta kritums - par deviņiem procentpunktiem līdz 58%.

Aptauja arī atklāj, ka 24% eirozonas iedzīvotāju eiro valūta ļauj justies eiropeiskākiem. Eiro lielāka nozīme eiropieša identitātē ir Maltā, Īrijā un Itālijā. Maltā 38%, Īrijā 35% un Itālijā 33% aptaujāto atzina, ka vienotā Eiropas valūta ļauj tiem justies eiropeiskākiem. Tikmēr Grieķijā tā domā tikai 14%, bet Nīderlandē - 16% aptaujāto. No aptaujātajiem Igaunijas iedzīvotājiem 25% eiro ļauj justies eiropeiskākiem.

Pēc Eiropas Komisijas pasūtījuma veiktajā aptaujā piedalījušies 15 000 iedzīvotāju no 17 eirozonas valstīm.

Latvija nākamgad kļūs par 18.eirozonas dalībvalsti.


Написать комментарий