Pētījums: Latvieši un igauņi visaktīvāk Eiropā domā par jaunu uzņēmumu izveidi

foto: mindspace.ru
foto: mindspace.ru

Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji ir aktīvākie Eiropas Savienībā, domājot par jaunu uzņēmumu izveidi. 

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pērn Latvijas iedzīvotāji ir spējuši saskatīt par trešdaļu vairāk biznesa iespēju, taču kļuvuši mazāk pārliecināti par savu uzņēmējdarbības potenciālu, liecina jaunākais Uzņēmējdarbības globālā monitoringa (Global Entrepreneurship Monitor – GEM) ziņojums, kas tika prezentēts konferencē #InnovationRiga.

22% Latvijas iedzīvotāju, kuri līdz šim nav bijuši aktīvi uzņēmējdarbībā, plāno uzsākt savu biznesu tuvāko trīs gadu laikā.

Savukārt 13% Latvijas iedzīvotāju jau ir iesaistīti agrīnās stadijas uzņēmējdarbībā, kas ir tikpat augsts rādītājs kā, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs.

Aktīvāk par jaunu uzņēmumu izveidi Latvijā domā vīrieši. Uz katriem desmit agrīnās stadijas uzņēmējiem vīriešiem ir četras sievietes, liecina pētījums.

Uzņēmējdarbībā aktīvākie ir cilvēki no 25 līdz 44 gadu vecumam. Savukārt Latvijas jaunieši līdz 25 gadiem un iedzīvotāji vecumā pēc 55 gadiem uzņēmējdarbības jomā ir pasīvākie Baltijā.

Pētījumā ir secināts, ka Latvijas uzņēmējdarbības aktivitātei un uzņēmējdarbības centieniem piemīt spēcīgs ciklisks raksturs. Latvijas iedzīvotāji uzņēmējdarbības jomā bija pasīvāki ekonomiskās augšupejas laikā, taču «nepieciešamības motivēti» aktivizējās krīzes periodā.

Uzņēmēju gaidas attiecībā uz sava uzņēmuma izaugsmi Latvijā un Lietuvā ir visaugstākās starp visām Eiropas Savienības valstīm, kas iesaistījušās GEM pētījumā. 53% no agrīnās stadijas uzņēmumu paredz nodarbināt vismaz piecus darbiniekus tuvāko piecu gadu laikā. Savukārt 49% uzskata, ka viņu piedāvātais produkts vai pakalpojums ir inovatīvs. Tomēr šīs rādītājs ir zemāks nekā Igaunijā, kur 59% no agrīnās stadijas uzņēmējiem uzskata, ka ļoti maz citu uzņēmumu tirgū piedāvā līdzīgu produktu vai pakalpojumu.

Uzņēmējdarbības pārtraukšanas iemesls 40% gadījumu Latvijā ir bijis tas, ka uzņēmums nav spējis strādāt ar peļņu. Šis rādītājs ir augstāks nekā Igaunijā (35%) un Lietuvā (25%), kā arī vidējais GEM Eiropas Savienības valstu rādītājs (30%). Kā nākamos iemeslus, kāpēc pārtraukt uzņēmējdarbību, Latvijas iedzīvotāji minējuši personīgus iemeslus (10%) un problēmas iegūt finansējumu (10%).

Globālais uzņēmējdarbības monitorings Latvijā tiek veikts astoto gadu.


Написать комментарий